2008'de 430 bin kişi kart borcunu ödeyemedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 yılında kredi kartı borcunu ödeyemeyen 450 bin kişiye geçen yıl sonu 430 bin kişi daha eklendi. Böylece sorunlu kart sayısı 880 bini buldu. 22 milyon kredi kartı kullanıcısı içerisinde sorunlu kartların oranı yüzde 4...

Geçen yıl kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı ikiye katlanarak 880 bin kişiye ulaştı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2008 yılında sorunlu kredi kartı müşteri adedinin 430 bin civarında arttığını belirtirken, toplam kredi kartı müşterileri içindeki payının ise yüzde 4.3 olduğunu söyledi. Özinal, sorunlu kart sayısındaki artışın 'tehlike' sinyali olarak değerlendirilmediğinin altını çizerken toplam müşteri sayısındaki payının önemli olduğunu vurguladı.

KART ADEDİ % 19 ARTTI

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal ve BKM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kaplan dün İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısında 2008 yılı sonuçlarını ve 2009 yılı beklentilerini açıkladı. Özinal, 2008 yılında kredi kartı adedinin yüzde 19'luk büyümeyle 44 milyon 500 bin adete ulaştığını, Türkiye'nin kredi kartı sayısıyla Avrupa'nın 4. büyük pazarı konumunda oluduğunu anlattı. Özinal, banka kartı adetinin ise yüzde 9'luk artışla 60.5 milyon adeti bulduğunu aktardı.

Kredi kartlarımızla 185 milyar harcadık

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartlarının yurtiçi ve yurtdışı cirosunun yüzde 31 artarak 185 milyar TL'ye ulaştığını, banka kartları ile alışveriş cirosunun ise yüzde 48 artışla 3.4 milyar TL'ye yükseldiğini ifade etti. Konuşmasında 2009 beklentilerini de aktaran Özinal, kredi kartı cirosunun bu yıl yüzde 21'lik artışla 221 milyar lirayı aşacağını vurgulayarak, 'Yılın ikinci yarısından itibaren ekonominin canlanması, üretim ve istihdamın artarak sektörlerin hareket kazanması ve bu gelişmelere paralel olarak kredi kartı cirolarının da artması bekleniyor' dedi.

100 kişiden 4'ü ödemiyor

BKM Başkanı Hakan Kaplan ise, kartlı harcamalardaki artışın kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınması açısından önemine değindi. Kaplan, sorunlu kart sayısındaki artışa ilişkin ise şu yorumu yaptı: '100 kişiden 4'ü borcunu ödeyemiyor. Zaten biz bankalar olarak zor duruma düşen müşterilerimiz için gerekli aksiyonları alıyoruz, her türlü kolaylığı sağlıyoruz' dedi. 2001 yılında sorunlu kart müşterisinin toplam içerisinde yüzde 10-12 paya sahip olduğunu hatırlatan Özinal ise, 'Şu anda bu oran yüzde 4.3 seviyesinde. Bu yıl yüzde 4.5-5'i bulabilir. 2001 kriziyle karşılaştırırsak iyi noktadayız' dedi.

Takipteki kart sayısı azaldı

KAPLAN, kart sahiplerinin gittikçe daha bilinçli davranmaya başladıklarını belirterek, şu anda kredi kartlarında takibe düşmüş alacakların, 2007 Ocak ayının gerisinde olduğuna işaret etti. Kaplan şunları söyledi: Takipteki alacakların tutarı, toplam kredi kartı harcamalarının yüzde 6-7'sini oluşturuyor. Rakamlar bize sağlıklı bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Büyüme, aşırı yükselip azalmadan, beklenen şekilde devam ediyor.

En çok harcama temmuz ayında yapıldı

ÖZİNAL, kredi kartlarının yurtiçi ve yurtdışı cirosu incelendiğinde geçen yıl en yüksek harcamanın temmuz ayında gerçekleştiğine işaret ederek, 'Küresel krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı ağustos ayı ve sonrasındaki aylarda hafif dalgalanmalar yaşanmışsa da, kredi kartı harcamalarında normal seyrinin dışında, belirgin bir düşüş veya yükseliş yaşanmadı' diye konuştu.

Ayfer ARSLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber