KESK'ten sözleşmeli personel için kampanya

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- KESK, sözleşmeli personele kadro verilmesi ve sahip olunan hakların geliştirilmesi amacıyla imza kampanyası başlattı.

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, kamuda birçok işin sözleşmeli personele yaptırıldığını belirtti.

Aynı işi yapan personelin farklı statüye tabii tutularak, farklı özlük haklardan yararlandırıldığını ve bu nedenle emekçiler arasındaki iş barışının bozulduğunu savunan Şimşek, bu durumun Anayasa'nın 128. maddesine aykırılık taşıdığını öne sürdü.

Kamu kesiminde halen 50 binden fazla öğretmen, 40 bin civarında ebe ve hemşirenin yanı sıra değişik meslek gruplarında binlerce sözleşmeli bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, ayrıca 4924 Sayılı Kanun'a tabi olarak 20 binden fazla sözleşmeli sağlık personeli çalıştırıldığını, üniversite hastanelerinde ise geçici işçi niteliğinde sayıları 100 bini geçen sağlık personeli istihdam edildiğini belirtti.

Sözleşmeli personelin başta disiplin hükümleri olmak üzere, her açıdan Devlet Memurları Kanunu'na tabi iken, kadrolu memurların sahip olduğu haklardan yararlanamadığını vurgulayan Şimşek, "Örneğin askere giden emekçiler döndüklerinde aynı işte çalışamamaktadır. Becayiş hakları bulunmamaktadır. İntibak, görevde yükselme ve unvan değişikliği ile ilgili düzenlemeden faydalanamamaktadır. Eş durumundan dolayı tayin isteme hakları yoktur. Yine doğum izinlerinde çeşitli sıkıntılar yaşanmaktadır" dedi.

Özelleştirilen kurumlardaki personelin bir bölümünün 4/C statüsünde çeşitli bakanlıklar bünyesinde çalıştırıldığını ifade eden Şimşek, yılda 10 ay çalıştırılan 4/C statüsündeki emekçilerin, kendileriyle aynı işi yapan kadrolu emekçilerin maaşının 3'te biri oranında maaş aldığına dikkati çekti. Şimşek, bu kapsamdakilerin kıdem tazminatı, lojman, sendika üyeliği, hakkı bulunmadığını, sosyal hak ve iyileştirmelerden yararlanmadıkları söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber