Kötü karneye veli de ortaktır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2009 16:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yaklaşan yarıyıl tatili öncesi, öğrenciler arasında karne heyecanı yaşanırken, uzmanlar, karnedeki kötü notlar nedeniyle çocuğun suçlanmaması için velileri uyardı.

Bir çocuk için en değerli hazinenin, anne ve babasının onu sevdiğini ve değer verdiğini bilmek olduğunu söyleyen uzmanlar, yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla birlikte öğrenci ve velilerde karne heyecanının şimdiden başladığını ifade ediyor.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, karnenin kimi öğrenciler ve aileler için sevinç kaynağı olurken, kimileri için de üzüntü kaynağı olabildiğini kaydetti.

Milli Eğitim Müdürü Gülsar, "Özellikle başarısız olarak kabul edilen karne notları nedeniyle kendine güveni zedelenen çocuklar, farklı duygu ve düşünceler içine girebiliyor. Akrabaların, komşuların merakla sorduğu karnenin olumsuz olması, öğrenciyi mutsuz ederken, ailenin çocuğu cezalandırıcı, toplum içinde küçük düşürücü davranışları, çocuğun özsaygısını tümüyle azaltacaktır. 'Zaten senin okumaya niyetin yok, senden adam olmaz' şeklindeki konuşmaların da çocuğun gelecek adına beklentilerinin azalmasına yol açacağı unutulmamalıdır." dedi.

Çocuklara neleri yapamayacaklarından çok nelerin yapılabileceğini anlatmak gerektiğini vurgulayan Atilla Gülsar, çocukların olumsuz ve eksik bulunan davranışlar yerine olumlu bulunan ve beğenilen yönlerini vurgulamanın, çocuğa daha çok motivasyon sağlayacağını dile getirdi.

Karnenin, çocuğun yeterliliğini gösteren bir şey olmaktan çok, çocuğun okulla ilgili sorumlulukları alıp almadığı, okul konusunda heveslendirilip heveslendirilmediği, arkadaş ve aile ilişkileri gibi birçok konuda ebeveynlere ipuçları verdiğini belirten Atilla Gülsar şöyle devam etti: "Anne ve babanın da kendi adlarına başarısızlıkların nedenlerini gözden geçirmesi gerekiyor. Ebeveynler, kötü karne karşısında, kişiliğe yönelik suçlamalardan, çocuklarına duydukları sevgiyi notlara endekslemekten ve olumsuz yanlarını öne sürmekten kaçınmalıdır. Çocuk iyi bir karne getirdiğinde de çocuğun çabası takdir edilmeli, kutlanmalı ve sorumluluğunu bilen biri olarak fark edildiği hissettirilmelidir. Aileler başarı ya da başarısızlık durumunda da heyecanlarını fazla dışa vurmamalıdır. Olumlu ya da olumsuz duyguları fazlaca sergilemek, çocuğun kendisini değerlendirirken hep başkalarına bağımlı olmasına neden olabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber