Kış aylarında tuz tüketimine dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2009 14:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hareketsiz bir yaşam sürdürülen kış aylarında fazla tuz tüketimi tansiyon yükselmesine, vücutta ödem oluşmasına yol açıyor.

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Gamze Şanlı, hareketsiz bir yaşam sürdürülen kış aylarında fazla tuz tüketiminin tansiyon yükselmesine, vücutta ödem oluşmasına yol açtığını söyledi.

Fazla tuz tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirten Gamze Şanlı, ?Yaz aylarında terle birlikte tuz atımı artarken, kış aylarında terleme ve buna bağlı olarak tuz atımı azaldığından, kullanılan tuz miktarı konusunda dikkatli olmak gerekir. Sofra tuzu kullanılırken yiyeceklerin doğal yapısında bulunan tuz miktarı da göz önünde bulundurulmalıdır? dedi.

Şanlı, kilolu ve hipertansiyon hastası olan kişilerin zayıflamak için kepekli ekmek tüketimine özen göstermelerinin, kepeğin doğal yapısında bulunan tuzun yüksek miktarda oluşu nedeniyle tansiyon probleminin artmasına yal açtığını açıklayarak, şöyle konuştu:

?Sağlıklı kişiler, günde 4-6 gram tuz tüketmeli. Tansiyon veya böbrek rahatsızlığı olanlarda tuz miktarı azaltılmalı, hastalığın ciddiyetine göre diyetten tamamen çıkarılmalıdır.?

Fazla tuz alımının tansiyon yükselmesine ve vücutta ödeme yol açtığını söyleyen Şanlı, ?Tuzun fazla alımı kadar, az alınması da sıkıntı yaratır. Yetersiz tuz alımı, iyot eksikliğine bağlı olarak guatra yol açar. Gebelikte yeterli miktarda iyot alınmadığı taktirde, çocuklarda kretinizm hastalığına yol açıyor. Bu da çocuklarda, zeka geriliği, kas erimesi, işitme ve konuşma engeli, konuşma ve öğrenim güçlüğüne yol açıyor? diye konuştu.

Şanlı, tuz tüketimini azaltmak için mümkün olduğunca hazır gıdaları kullanmaktan kaçınılması, yemeklere ekstra tuz eklenmemesi, günde 1-2 şişeden fazla soda tüketilmemesi gerektiğini tavsiye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber