İşte vekillerin sağlık profili

Haber Giriş : 06 Aralık 2004 05:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı milletvekillerine yönelik sağlık anketi yaptı. Ankete göre milletvekilleri sağlığına dikkat etmiyor. Yüzde 78'inin sağlığı risk altında olan milletvekillerinin büyük bir kilo sorunu var

SAĞLIK Bakanlığı Eğitim Genel Müdürlüğü uzmanlarından Gülten Uğurlu, milletvekillerine ?Sağlık Profili' anketi uyguladı. TBMM'deki 550 milletvekilinin 265'inin katıldığı ?Meclis 22'nci Dönem Parlamenterlerin Sağlık Davranışları' konulu ankette, vekillerin yüzde 78'inin sağlık profili riskli bulundu. Vekillere 46 sorunun yöneltildiği ankette, verilen yanıtlardan vekillerin yüzde 64'lük büyük kısmının hafif şişman olduğu ortaya çıktı. Ancak vekillerin yüzde 43'lük kayda değer bir kısmı kilosundan memnun olduğu yanıtını verdi. Vekillerin yüzde 56'lık çoğunluğu ise kilosundan memnun olmadığını dile getirdi. Ankete katılan vekillerin büyük çoğunluğunun ?egzersiz ve spor' yapmadıkları ortaya çıkarken, vekillerde ?sigara kullanımı yüksek, alkol kullanımı düşük' çıktı. Ankette vekillerin sağlık profili şöyle yansıtıldı:

% 16'SI SAĞLIKLI

Sağlık profili anketinde; vekillerin yüzde 83.4'lük kısmının sağlık açısından riskli veya çok riskli olduğu saptandı. Yüzde 78.1'inin sağlığı risk taşırken, çok riskli olanların oranı yüzde 5.3'te kaldı. Vekillerin sadece yüzde 16.6'lık kısmının sağlık profilinin iyi olduğu belirtildi. Ankette vekillerin beslenmelerine çok dikkat etmedikleri de ortaya çıktı. Vekillerin yüzde 50.6'sı, ?Çok yağlı yiyecekleri sınırlı olarak tüketiyorum' sorusuna olumsuz yanıt verdi. ?Tuz ve tuzlu yiyeceklerin tüketimini sınırlıyorum' sorusuna ?evet' diyen vekillerin oranı yüzde 49'da kalırken, vekillerin yalnızca yüzde 58.5'i, tatlı, kola, soda ve benzeri yiyecek ve içecekleri sınırlı olarak aldığını belirtti. Vekillerin yüzde 98.1'i günde sadece birkaç bardak su içtiğini söyledi.

GÜLMÜYORLAR

Anketteki duygusal sağlığa ilişkin sorulara karşılık vekillerin sadece yüzde 49.8'i sık ve kolay gülebildiğini, geriye kalan yüzde 50.2'si ise kolay gülemediğini belirtirken, yüzde 81.9'u önem verdiği ve ilgilendiği kişilere sevgisini gösterebildiğini söyledi. Ankette yer alan, ?Kızgınlık, öfke gibi duygularımı saklamak yerine söylerim' sorusuna vekillerin yüzde 76.2'si, ?Gerektiğinde yardım isteyebilirim' sorusuna da yüzde 81.7'si ?evet' yanıtını verdi. Bu sorulara verilen yanıtların olumlu olması, vekillerin sosyal nitelikli olduğunu da ortaya çıkardı. Vekillerin sadece yüzde 58.5'i günlük programının bir parçası olarak dinlendiğini belirtirken, yüzde 41.5'i ise hiç dinlenememekten yakındı. Vekillerin yüzde 65.3'ü ise, iş ve boş zamanları arasında sağlıklı bir denge olmadığını vurguladı.

KİLO ÇOK...

Vekillerin, beden kütle indeksi kapsamında kiloları da hesaplandı. Vekillerin çoğunun fazla kilolu olduğu ortaya çıktı. Beden kitle indeksine göre vekillerin yüzde 29.1'inin normal kiloda olduğu, yüzde 64.2'lik büyük çoğunluğunun hafif şişman, yüzde 5.3'ünün ise şişman olduğu gözler önüne serildi. Yüzde 1.5'lik kısmın ise sağlığa zararlı ölçülerde aşırı şişman yani obezite oldukları gözlendi. Ancak vekillerin yüzde 43.4'lük kısmı ise cinsiyet, boy ve yaşına göre normal kiloda bulunduğunu savundu. Ankette vekillerin yüzde 81.1'inin ise durumundan memnun olduğu belirtildi. Fazla kilolarına rağmen vekillerin spor ve egzersiz yapmakta istekli olmadıkları da gözlendi.

TİRYAKİ ÇIKTILAR

Ankette vekillerin yüzde 58.9'u sigara içtiğini yahut pipo kullandığını itiraf ederken, sigara ve pipo içmeyenlerin oranı yüzde 41.1 oldu. Vekillerin yüzde 57.4'lük çoğunluğu ise alkol almadığı yanıtını verdi. Vekillerin kendilerine bakma konusunda da bir hayli yetersiz olduğu ortaya çıktı. Diş ve tıbbi kontrollerini her zaman yaptırdığını belirten vekillerin oranı yüzde 62.3, yeteri kadar uyuduğunu söyleyen vekillerin oranı ise yüzde 60.6'da kaldı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber