Vetolu ?belediyeler yasası' kabul edildi

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 05:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 3 maddesi veto edilen Belediyeler Yasası dün TBMM Genel Kurulu'nda dün yeniden kabul edildi. Yasanın Geçici 4'üncü maddesinde yer alan ve çalışanlara yapılan ek ödemeler nedeniyle belediye başkanları hakkında açılan davaların düşmesini öngören madde nitelikli çoğunluk olan 330 sayısına ulaşamayınca kabul edilmedi.

Genel Kurulda kabul edilen yasanın ?Tanımlar' başlıklı 3'üncü maddesinde yer alan belediyenin tanımdaki ?belde' ifadesi madde metninden çıkarıldı. Yasanın 14'üncü maddesinde sayılan belediyenin görev ve yetkilerinde de yine Sezer'in itirazları yönünde değişikliğe gidildi. Sezer'in ?belediyenin kanunlarda münhasıran başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek görevleri de yerine getirmesi hükmünün belediyelerin genel yetkili kılınmasına yol açacağı' şeklindeki gerekçesi dikkate alınarak ?Münhasıran' ibaresi madde metninden çıkarıldı. AK Parti yönetiminin Genel Kurul'da hazır bulunmalarını istediği milletvekillerinin bir çoğu Meclis'te olmayınca yasa ile ilgili tam anlamıyla bir şok yaşandı. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili İsmail Alptekin vetolu maddeler görüşülürken, sık sık nitelikli çoğunluk aranacağı uyarısında bulundu.

Yasanın Geçici 4'üncü maddesinde de yer alan ve çalışanlara yapılan ek ödemeler nedeniyle belediye başkanları hakkında açılan davaların düşmesini öngören madde üzerinde yapılan oylamada önce 330 milletvekilinin oyu ile kabul edildiği açıklandı. Ancak daha sonra yapılan itirazlar incelendi ve 7 milletvekillinin mükerrer oy kullandığı tespit edildi. Başkanvekili Alptekin, mükerrer oylar nedeniyle nitelikli çoğunluk olan 330 sayısına ulaşılamadığını, bu nedenle de söz konusu maddenin kabul edilmediğini açıkladı. Daha sonra yasanın tümü üzerinde yapılan oylamada 327 milletvekillinin oyu ile Belediyeler Yasası kabul edildi

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber