Aile hekimliği uygulaması Kayseri'de hastanelerin yükünü azalttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAYSERİ- Kayseri'de yılbaşından itibaren uygulanmaya başlayan aile hekimliği devlet hastanelerinin yükünü yarı yarıya azalttı.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yılbaşına kadar günlük poliklinik sayısı 12 bin 500 iken, aile hekimliği uygulamasından sonra bu rakam 6-7 bin civarında seyrediyor.

Özel hastaneler de aile hekimliği uygulamasından etkilenerek günlük kabul ettikleri hasta sayısı yüzde 55 oranında düştü.

Sevk zinciri uygulamasının mecburi olmamasına karşın hastanın ilk tercihinin aile hekimi olmasındaki en büyük etkenin ise, hastanın her zaman rahatlıkla sağlık ocağına hekime ulaşması gösteriliyor.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, aile hekimliği uygulamasıyla birlikte devlet hastanelerinin yükünün arttığı yönündeki ifadelerin doğruyu yansıtmadığını belirtti. Çetinkara, uygulama ile birlikte devlet hastanelerindeki günlük poliklinik sayısının yüzde 50, özel hastanelerdeki hasta sayısının ise yüzde 55 oranında azaldığını açıkladı.

Yılbaşından itibaren uygulanan ali hekimliğinde sevk zinciri uygulamasının başlatılmadığını hatırlatan Çetinkara, herkesin istediği hastaneye giderek hizmet alabildiğini ifade etti.

Çetinkara, buna rağmen vatandaşın tercihinin sağlık ocakları olduğunu hatırlatarak, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde günlük poliklinik sayısının 12 binlerden 6 bin civarına düştüğünü kaydetti.

Çetinkara, aile hekimliği uygulamasının sağladığı faydalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Aile hekimliği uygulaması ile 24 saat hizmet veren bazı sağlık ocaklarımız mesai saatleri içerisinde hizmet vermeye başladı. Görevlendirilen aile hekimlerimiz sağlık ocaklarında günlük hasta kabullerini yaparak, gerekli olan bazı tahlil ve tetkiklerin de yapılmasını sağlıyor. Acil ve ciddi vakalar ise bekletilmeden, birinci basamak olan sağlık ocaklarına getirilmeden ilgili hastanelere sevki sağlanıyor. Bu uygulama ile daha önce devlet, üniversite ve özel hastanelerde yoğunlaşan hasta sayısında ciddi bir azalış oldu. Sevk zinciri uygulaması başlatılmadan yaşanan bu azalış insanlarımız aile hekime olan ilgisini gösterdi."

Hastanelere giden hasta sayısındaki azalışlarla ilgili istatistik bilgiler veren Çetinkara, şunları söyledi: "Yılbaşından bu yana üniversite ve özel hastanelerin kabul ettiği hasta sayısında yarı yarıya düşüşler yaşanırken Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki hasta sayısı da aynı oranda azaldı. Birinci basamak olan sağlık ocağında aile hekiminden hizmet alan insanımız hastanelere gitmez oldu. Yılbaşından önce günlük 12 bin 500 poliklinik yapar Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde günlük kabul edilen hasta sayısı istatistiklere şöyle yansıdı. 21-22 Ocak tarihlerin de 6 bin 500'er, 26 Ocak 8 bin 500 ve 27 Ocak tarihinde 7 bin 600 kişi polikliniklerden hizmet aldı. Ay içerisindeki ortalama ise 6-7 bin arasında değişmektedir. Sevk zinciri uygulanmamasına rağmen vatandaşların ali hekimini tercih etmesi, oradan aldığı hizmetten memnuniyetlerini gösterir."

Çetinkara, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki acil servise gelen hasta sayısında artışın söz konusu olmadığını belirterek, "Acil servisimizde sağlık ocakları kapatılmadan önce bakılan hasta sayısı günlük bin 200 civarında idi. Ocak ayındaki en çok yoğunluğun olduğu 21 Ocak tarihinde bin 235, 22 Ocak tarihinde bin 104 hastaya bakıldı." dedi.

Dr. Kadir Çetinkara, aile hekimlerinin hastalara danışmanlık gibi hizmetler verdiğini de aktararak, birçok kişinin kafasına takılan, soru işaretleri oluşturan rahatsızlığı ile ilgili bilgileri aile hekiminden almaya başladığını anlattı.

Şeker hastası olan İsmail Demir (65), aile hekimliği uygulamasından en çok memnun olan hastalardan birisi.

Hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle doktorlardan rahatsızlığı ile ilgili bilgileri almakta zorlandığını dile getiren İsmail Demir, "Gün içerisinde aile hekimine ulaşmam mümkün oluyor. En azından aldığım ilaçlarla ilgili yaşadığım sıkıntıyı anlatma ve sorunu giderme şansına sahip oldum. Daha önce bu sıkıntılarımı eczanelerde sorarak çözüm arıyordum." diye konuştu.

Ersan Temizel-Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber