DÜ eski yönetiminden 'ihtiyacı aşan ilaç' iddialarına yalanlama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2009 15:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Dicle Üniversitesi (DÜ) eski yönetimi ile Tıp Fakültesi Hastanesi eski yetkilileri, hastaneye ihtiyacı aşan miktarda ilaç alımı yapıldığı yönündeki açıklamaların doğru olmadığını savundu.

Eski Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç, eski genel sekreter Mansur Özcan, hastanenin eski başhekimi Birsen Baç ve Başhekim Yardımcısı Güngör Ateş, bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Eski Rektör Prof. Dr. Canoruç, yaptığı açıklamada, bu iddiaların ortaya atılmasının ne hukuka ne insani değerlere uyulmadan yapıldığını öne sürdü.

Medyanın bu tür haberleri yapmaması gerektiğini savunan Prof. Dr. Canoruç, "Bu tür iddialar niye ortaya atılıyor bilmiyorum. Ben ve arkadaşlarım her zaman soruya açığız. Bu üniversitede 8 yıl rektörlük yaptım, çocuğum gibi bir şey. Yaptıklarımız ortada, lütfen aldığınız haberleri Diyarbakırımız için teyit edin" dedi.

Tıp Fakültesi Hastanesi eski Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güngör Ateş ise 2008 yılı boyunca alınan toplam ilaç bedelinin 11 milyon 500 bin TL olduğunu, bir yıl içinde fatura edilen bedelin ise 14 milyon 921 bin TL olduğunu belirtti.

Açık kalp ameliyatlarında anestezik madde olarak kullanılan ve 2008 yılında 4 bin adet alınan Rapifen adlı ilacın yoğun bakımda da kullanılabilecek bir ilaç olduğunu ifade eden Ateş, fazla alındığı belirtilen ilaçlarla ilgili şöyle dedi:

"Rapifen 2008 yılının 10. ayında alınmıştır. Alınan bu ilaç, en fazla 10 aylık hastane ihtiyacını karşılamaktadır. Bir yılda 74 adet kullanılmışken 2 bin adet satın alınan Bactrim ilacı bir antibiyotiktir. Hastanede 2008'de bunun muadili bir ilaçtan 2 bin adet kullanılmıştır"

Yrd. Doç. Dr. Ateş, çok miktarda alındığı belirtilen tansiyon ilacının ise nöroloji kliniği tarafından 200 kutu istendiğini, ancak kendilerinin bu ilaçtan sadece 100 kutu aldıklarını bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Ateş, başhekimlik tarafından yıl sonunda yapılan eczane sayımında miadı geçmiş medikal malzemenin tutarının 143 bin, ilaçların toplam bedelinin ise 7 bin 805 TL olduğunu söyledi.

SGK ve Maliye Bakanlığının tedavi uygulama tebliğleri nedeniyle 2008 yılında daha fazla ilaç alımı yaptıklarını ifade eden Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk defa 2008 yılında tüm ilaç ve malzemelerin hastanelerde bulundurulması zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle eskiye oranla daha yüksek sayıda ilaç ve malzeme alımı yapılmıştır. Bunun için Onkoloji Hastanesinde yeni bir depo açılmıştır. Mevcut yönetim, Onkoloji ambarındaki ilaç ve serumları dersliklere taşımıştır."

Basın mensuplarının üniversitedeki Sayıştay denetimlerini sorması üzerine eski Rektör Canoruç, "Sayıştay denetçileri rutin olarak gelip hesapları sorar. Suçlayıcı bir şey yok. Bunlar kasıtlı olarak basına sızdırılıyor" dedi.

Öte yandan, DÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Sait Alan ise milyonlarca TL değerinde ilacın süresinin geçtiğini tekrarlayarak, süresi geçmiş ilaçların tam listesi ve bunların net parasal değeri konusunda basını bilgilendireceklerini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber