Memur-Sen, TESK ve TZOB'dan rapor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 19:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Memur-Sen, Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısında sunduğu raporda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na "Her üyeniz bir kişi istihdam etse, 1 milyon 200 bin kişi istihdam edilir" sözünü desteklediklerini bildirdi.

Raporda, ancak bu uygulamanın öncülüğünün kamunun yapması teklif edilerek, "Örneğin, her okulda bir hizmetli istihdamı sağlandığında 54 bin vatandaşımızın istihdam edilmesi gibi bir sonuç elde edilecektir" denildi.

Memur-Sen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ESK toplantısı öncesi, toplantıda sunacakları raporu basına dağıttılar.

Memur-Sen'in raporunda, kamu ve özel sektörün krizi bahane ederek, istihdamda daraltma yöntemine başvurduğu ifade edilerek, bu politikaların terk edilerek, kamu öncülüğünde istihdam planlarının revize edilip, istihdam artırma odaklı bir güncelleme yapılması gerektiği belirtildi.

Gelir vergisi oranlarının çalışanlar açısından 5 puan indirilerek uygulanması gerektiği kaydedilen raporda, kamu çalışanlarına KİT'ler ve bazı kamu kurum ve kuruluşlarında uygulandığı gibi, 2009 yılında asgari ücret tutarında iki kez ikramiye verilmesi ya da her ay 100 lira tutarında seyyanen zam verilmesi istendi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların hızlandırılarak, niceliksel büyüklük yerine, TSK'nın hareket ve sonuç alma kabiliyeti açısından yüksek niteliğe sahip olmasının sağlanması gerektiği ifade edilen raporda, bu çerçevede, profesyonel askerlik kavramı ve bedelli askerlik uygulamasının yeniden gündeme alınması gerektiği kaydedildi.

TESK'in raporunda da işçiler için oluşturulan İşsizlik Fonu'nun aynı yapı ve kurallar içinde, esnaf ve sanatkarlar için de uygulanabilir olduğu belirtilerek, "Esnaf ve sanatkarlarımızın ödedikleri sigorta primleri toplamı üzerinde yapılacak yüzde 10 civarındaki kesintiler, devletin benzer şekildeki katkısı ile özel bir fonda toplanmalı ve aynen işsizlik sigortasında olduğu gibi, iş yerleri kapanan ve bu nedenle işsiz kalan esnaf ve sanatkarlarımıza bu fondan benzer yöntemler içinde işsizlik ödeneği verilmelidir" denildi.

Çiftçilerin 2 yıldır yaşanan kuraklık, küresel ekonomik kriz nedeniyle kredi borçlarını ödeyemez hale geldiği ifade edilen TZOB'un raporunda, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalar tarafından icraya verildiği kaydedildi.

Raporda, icra işlemlerinin biran önce durdurulması istenerek, çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak 3 yıl süreyle ertelenmesi ve KOBİ'lere verilen can suyu kredisi gibi faizsiz kredi kullanma imkanının sağlanması talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber