Sessiz katile dikkat!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Şubat 2009 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karbonmonoksit zehirlenmeleri, dünyada ve Türkiye'de sık görülen ve ölümle sonuçlanabilen önemli zehirlenme türleri arasında.

Zonguldak Karaelmas Üniversite (ZKÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Hancı, "duvarlardan bile sızabilerek solunum yoluyla insan vücuduna giren karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en sık nedeni, bacası çekmeyen şofben, soba ve ocaklar ile bacasız gaz sobalarıdır" dedi.

Hancı, yaptığı yazılı açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, dünyada ve Türkiye'de sık görülen ve ölümle sonuçlanabilen önemli zehirlenme türleri arasında yer aldığını belirtti.

Karbonmonoksitin, renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli gaz olduğunu, fark edilmesinin zorluğundan dolayı da gaza "sessiz katil" denildiğini ifade eden Hancı, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit, kısa bir sürede kandaki oksijenin yerini alır. Zehirlenmeler de bu yolla olmaktadır. Kan yolu ile beyin, kalp ve diğer yaşamsal organlara oksijen taşınamamakta ve vücutta oksijensizlik oluşmaktadır. Duvarlardan bile sızabilerek, solunum yoluyla insan vücuduna giren karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en sık nedeni, bacası çekmeyen şofben, soba ve ocaklar ile bacasız gaz sobalarıdır. Hafif zehirlenmelerde hastalarda baş ağrısı, sarhoşluk hissi, kulak çınlaması, genel bitkinlik, dalgınlık, halsizlik, baş dönmesi görülür. Uzun süre ve yüksek miktarda karbonmonoksit ile karşı karşıya kalan hastalarda belirtiler daha da şiddetlenir. Zehirlenmenin şiddeti arttıkça, bulantı, kusma, çarpıntı, göğüs ağrısı, bazen kas krampları, ciltte kiraz kırmızısı renk ve bilinç kaybı gibi bulgular oluşur."

-"ÇOCUKLAR RİSK GRUBUNDA"-

Yrd. Doç. Dr. Hancı, zehirlenmelerde, çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer rahatsızlığı olan hastalar ile sigara içen ve bu nedenle yüksek karbonmonoksit düzeyine sahip kişilerin daha fazla risk altında olduğunu kaydederek, şu uyarılarda bulundu:

"Karbonmonoksitle oluşan zehirlenmelerde, kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonlanabilir. Eğer sobalı bir odada otururken ya da banyodayken, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku

hali, bulantı, kusma, görme bulanıklılığı, huzursuzluk hissederseniz, derhal pencere ve kapıyı açıp odaya veya banyoya taze hava girmesini sağlayın ve yakınlarınızı uyarıp, yardım isteyin."

Şofbenlerin de karbonmonoksit zehirlenmesi kaynağı olduğunu anlatan Volkan Hancı, şofben zehirlenmelerinin, sanılanın aksine, genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, yetersiz hava ve yanma sonucunda oksijen oranının düşmesiyle meydana geldiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber