TRT'de, ilaç yolsuzluğu davasında 9 tahliye

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2009 22:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İZMİR'de, bazı TRT çalışanlarının sağlık karnelerine ve adlarına düzenlenen sahte heyet raporlarıyla binlerce TL'lik kanser ilaçlarının yazdığı iddiasıyla tutuklanan eczane sahibi ile TRT çalışanı toplam 14 kişi ile 6 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.

İlk duruşmada 9 TRT çalışanı tahliye edilirken eczane sahibi D.B. ve dört çalışanın tahliye talebi kabul edilmedi.

Son yıllarda TRT İzmir Bölge Müdürlüğü'nde aşırı ilaç harcamalarından dolayı müfettişler inceleme başlattı.

Müfettişlerin 2 ay süren incelemelerin ardından, bazı TRT çalışanlarının ve yakınlarının sağlık karnelerine ve adlarına düzenlenen sahte heyet raporlarına yüksek fiyattaki kanser ilaçlarının yazılarak haksız kazanç elde edildiği ileri sürüldü. İlaç yolsuzluğuyla ilgili incelemelerini sürdüren müfettişlere ifade veren TRT çalışanlarının güvenlerini kazanan Y.N. Eczanesi'nin sahibi D.B.'nin ilaç almak için bıraktıkları sağlık karnelerine, kullanmadıkları halde bilgileri dışında kanserli hastaların kullandığı ilaçları yazdığını öne sürdü. Sağlık karnelerindeki ve heyet raporlarındaki incelemelerde ise, normal ilaçlara ek olarak yazılan pahalı ilaçların üzerine bilinçli olarak okunmamaları için kaşeler basıldığı ortaya çıktı. Ayrıca hepsinde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin ambleminin bulunduğu heyet raporlarında aynı çalışanın değişik zamanlarda kolon kanseri, kan kanseri ve akciğer kanseri olarak gösterildiği de saptandı. Gözaltına alınan 20 kişiden aralarında 9'u TRT çalışanı, 5'i eczane çalışanı 14 kişi tutuklanırken 6 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sedat Ertaş, 20 sanık hakkında dolandırıcılık suçundan dava açılması için iddianame hazırladı. Savcı, iddianamesinde bazı TRT çalışanlarının ve yakınlarının sağlık karnelerine ve adlarına düzenlenen sahte heyet raporlarına yüksek fiyattaki kanser ilaçlarının yazılarak haksız kazanç elde edildiğini belirtti. TRT çalışanlarının güvenlerini kazanan Y.N. Eczanesi sahibi D.B.'nin, ilaç almak için bıraktıkları sağlık karnelerini kullanmadıkları halde bilgileri dışında kanserli hastaların kullandığı ilaçları yazdığını, bu yöntemle, kamu kurumunun 2 milyon TL zarara uğratıldığını vurguladı. Savcı, 20 sanık hakkında 12'şer yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları için Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

ECZACI D.B.'NİN İLGİNÇ SAVUNMASI

Bugün 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ilk kez görülen davaya 14'ü tutuklu 20 sanık ve avukatları katıldı. Eczane sahibi D.B., ifadesinde dolandırıcılığı nasıl yaptığını tek tek anlattı. D.B., ?Devletten alacağımız çok gecikiyordu. Bu yüzden ecza depolarına ödemeleri yapamaz hale geldim. Ekonomik krize dayanmak için çok çaba sarfettim, ama edemedim. Hatta borcumu ödemek için bankalardan kredi çektim. Borç batağına girdim. İntihar etmeyi bile düşündüm. Geride bırakacaklarımı düşününce, bundan vazgeçtim. Eczaneden ilaç alan TRT çalışanlarının ve yakınlarının karnelerini bilgisayarda kopyaladım. Bunların üzerinde başka isimlere kanser ilacı vermiş gibi reçete doldurup, küpürleri ekledim. Bu şekilde borçtan kurtulmayı düşünüyordum. Bu işleri saat 19.00'dan sonra eczane kapandıktan sonra yapıyordum. Başka çarem kalmamıştı? dedi.

Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Üç kez ara verilen ve yaklaşık 8 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan 9 TRT çalışanının tahliyesine karar verirken, eczane sahibi D.B., eczacı kalfaları, S.E., V.E., S.B. ve P.U.'nun, tutuklu yargılamasının devamına karar verip duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber