Aile mahkemelerindeki duruşmalar gizli yapılsın

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 21 Şubat 2009 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, yeni kurulan aile mahkemelerindeki aksaklıkları inceledi. Hazırlanan raporda mahkemelerde görülen duruşmaların diğer mahkemeler gibi 'aleni' olması eleştirildi. Yatak odası sırlarının ortaya döküldüğü duruşmaların 'gizli' yapılabilmesi için hakimlere daha fazla yetki verilmesi kararlaştırıldı. Özellikle 'özel hayata ilişkin uyuşmazlıklar' için hakimlerin gizlilik kararı almasını kolaylaştıracak yasal düzenleme yapılması istendi.

***

Özel hayata gizli duruşma

Aile mahkemelerini inceleyen Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun hazırladığı raporda, duruşmaların gizli yapılması için hakime daha fazla yetki verilmesi istendi.

Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, Türkiye'de yeni oluşturulan "aile mahkemeleri"nin nasıl işlediğini araştırdı. Hazırlanan raporda, aile mahkemelerinde görülen duruşmaların da diğer mahkemelerinki gibi "aleni" olması eleştirildi. Raporda, aile mahkemelerindeki duruşmaların aleni olmasının, davanın sağlıklı olarak çözümlenmesini olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekildi. Başka dosyaların tarafları veya avukatlarının da duruşma salonlarında bulunabilmesinin anlatım rahatlığını ortadan kaldırdığına işaret edildi.

YASAL DÜZENLEME İSTENDİ

Aile hayatının gizliliğini korumaya yönelik raporda, "Taraflar, gizli duruşma da talep etmedikleri için, resen gizlilik kararı verilememekte, bazen çok özel durumlarda anlatım rahatlığını sağlamak için başka davaları bekleyenlerin 'usule aykırı' da olsa duruşma salonu dışına çıkmaları ihtiyacı doğmaktadır" denildi. Aile mahkemesinde hakimin gizlilik kararı almasını kolaylaştıracak yasal düzenleme yapılması önerildi.

ŞERİFE ÜSTÜNER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber