Metrobüs, Boğaz'ın iki yakasını birleştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'un trafik sorununa çözüm için geliştirilen metrobüsün Zincirlikuyu ile Kadıköy arasındaki son güzergâhı da tamamlandı. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından dün açılışı yapılan son etap, Asya ve Avrupa yakasını metrobüsle de birbirine bağladı.

Böylece Avcılar ile Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu Söğütlüçeşme arasındaki 41 kilometrelik yol 63 dakikada geçilecek. Hattın tamamının maliyeti 366 milyon TL'ye ulaştı. 300 adet körüklü otobüs, bu yolda günde 2 bin 900 sefer gerçekleştirecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre hattı kullanan İstanbulluların yüzde 40'ı kendi özel aracını bırakarak metrobüsle yolculuk yapmayı düşünüyor.

İstanbulluların 'karşıya geçme' çilesini büyük ölçüde bitirecek metrobüsün Zincirlikuyu ile Kadıköy arasındaki güzergâhı dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Bu hatla birlikte Avcılar ile Kadıköy arasındaki 41 kilometrelik yolu, metrobüsle 63 dakikada aşmak mümkün olacak. Gebze banliyö hattının bulunduğu Kadıköy Söğütlüçeşme'den başlayıp Avcılar'da sona eren ilk metrobüs yolculuğunu da Başbakan Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, birlikte gerçekleştirdi. Başbakan, metrobüsle geldiği Avcılar'da devlet hastanesinin açılışını yaptı. Belediyenin E-5 Karayolu'nun ortasına yaptığı iki şeritle oluşturulan metrobüs yolu, Avcılar'dan Beylikdüzü'ne, Söğütlüçeşme'den de Kozyatağı yönüne 10'ar kilometre daha uzatılacak. Kendilerine ayrılan yolda hiç durmadan ilerleyen metrobüsler, sadece Boğaziçi Köprüsü üzerinde diğer araçlarla karışıyor, ancak köprü üzerinde trafik hızlı aktığı için çok bekleme yapılmıyor. Söğütlüçeşme-Avcılar metrobüs hattında gün içinde 750 bin yolcu taşınacak.

Metrobüs hattını Avrupa'dan Anadolu yakasına uzatan 11,2 kilometrelik Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı 90 milyon TL'ye mâl oldu. 41 kilometrelik Avcılar-Söğütlüçeşme hattının tamamının maliyeti ise 366 milyon TL'ye ulaştı. 300 adet körüklü otobüs, bu yolda günde 2 bin 900 sefer gerçekleştirecek.

Metrobüse6 etap daha eklenecek

Büyükşehir Belediyesi, metrobüsü şehir geneline yayma kararı aldı. 4. etapta 10 kilometrelik çalışma ile Beylikdüzü'ne ulaşacak metrobüsün 2010 yılına kadar 139 km'lik 6 yeni hatla İstanbul geneline yayılması planlanıyor. Belediye, Bahçeşehir-Topkapı arasında 25 kilometrelik, Başakşehir-Havaalanı arasında 22 kilometrelik, Bahçeşehir-Kozyatağı arasında 55 kilometrelik, Ümraniye-Sultanbeyli arasında 20 kilometrelik ve Harem-Kozyatağı arasında 7 kilometrelik yeni hatlar planladı.

[Haber izlenim] Avcılar-Kadıköy arası

63 dakika sürecek

İstanbul'un trafik sorununa çözüm için geliştirilen metrobüs sisteminin 3. etabı da tamamlandı. Böylece Avcılar'dan başlayan hat, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu Söğütlüçeşme'ye kadar uzatılmış oldu. 500'e yakın işçinin 24 saat esasına göre çalışarak 150 günde tamamladığı son etapla birlikte 31 duraklı Avcılar-Kadıköy hattını İstanbullular 63 dakikada geçecek.

Başbakan Erdoğan'ın açılışını yaptığı metrobüste yolcularla birlikte biz de ilk sefere katıldık. Söğütlüçeşme'de başlayan yolculuğumuzda bir yandan şoförle hattın durumunu, diğer yandan yolcularla metrobüsün kazanımlarını konuştuk. Şoförler, yeni metrobüs araçlarının Mercedes marka otobüslere göre daha ağır ve zor kullanıldığına dikkat çekti. Ayrıca 1 milyon 200 bin Euro'luk aracı ilk kullanmaktan dolayı çok heyecanlı olduklarını da gözledik. Asya yakasında oturup Avrupa'da çalışan yolculardan Raif amca, artık işe giderken evden 1 saat önce çıkmasına gerek kalmayacağını söylüyor. 40-45 kilometre hızla kendi yolunda seyreden aracımız Boğaziçi Köprüsü'ne geldiğinde normal trafiğe karışıyor. 2,8 kilometrelik yolu mesai saati olmaması ve trafiğin az olması sebebiyle 3 dakikada geçerek tekrar özel metrobüs yoluna giriyoruz. Yaklaşık 18 dakikalık yolculuğun ardından aktarma yapacağımız Zincirlikuyu durağına ulaştık. Aracın kapılarının açılması ile birlikte vatandaşların çoğu, "Bu araç, Avcılar'a kadar gitmiyor mu?" sorusunu yöneltti. Hollanda'da özel olarak üretilen Phileas marka metrobüslerin yalnızca Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattında kullanılacağını duyan yolcular sitem ediyor. Aracı kullanan İETT görevlisinin kısa açıklamasının ardından 3 dakikalık yürüyüşle bizi Avcılar'a götürecek Mercedes marka araca biniyoruz. Zincirlikuyu'dan yaklaşık 42 dakikalık yolculukla Avcılar'a ulaşıyoruz. Söğütlüçeşme'den 2 bilet atarak 63 dakika süren yolculuğumuzun rahat, konforlu ve hızlı bir şekilde gerçekleştiğini söylemeliyiz.

Başbakan'ın bir önceki açılışta, "Hattı yarım bitirmeyin; durakları, üstgeçitleri ile tam zamanlı bitirin" talimatını verdiği metrobüs hattının bu etabında da birçok eksiklik dikkat çekiyor. 7 duraklı Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu hattında duraklar ve üstgeçitlerde birçok eksiklik bulunmasının yanı sıra engelliler için de hiçbir düzenleme yapılmamış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber