Bedelli askerlik mektupları

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Mart 2009 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oral Çalışlar'ın yazısı

Gazetecilik yaşamımda uzun zamandır bir yazıma bu kadar e-mail, mektup almamıştım. ?Bedelli askerlik' konusunun ciddi bir toplumsal sorun olduğunu anlamak için kahin olmak gerekmiyor. Gazetemizin internet sayfasına bu yazıyı yazdığım sırada 50'ye yakın e-mail gelmişti, muhtemelen bu sayı akşama doğru çok daha yüksek noktalara ulaşacak.

Gazetedeki internet sayfasının dışında e-mail adresime de onlarca mektup gelmiş durumda. Gençlerin, bedelli askerliği neden istediklerini anlatan bu mektupların çok az bir kısmını, bu köşe elverdiği ölçüde sizlerle paylaşmak istiyorum.

?Böyle bir çalışma yok' diyerek kestirip atan Genelkurmay Başkanlığı'nın, bu konuda asıl karar merci olması gereken hükümetin ve Meclis'in dikkatini çeker umuduyla bu mektupların bir bölümü yayımlıyorum. Mektupların sahipleri tepkilerini açık isimleriyle gönderdikleri halde ben yine de isimlerinin baş harfleriyle yetindim. Burası Türkiye, onu biliyorum.

* * *

?Sizi sürekli ve takdir ederek takip eden bir okur olarak ?Bedelli askerlik' konusunda verdiğiniz destek ve gündem için en içten teşekkür ve minnettarlığımı iletiyorum?. Dr. M. Ç.

?Öncelikle böyle hassas ve gerekli bir konuya değindiğiniz için ellerinize sağlık. Gerçekten her geçen gün büyüyen bir sıkıntıyı dile getirdiniz. Ben 29 yaşındayım ağırlıklı ihracata çalışan bir firmamız var. 100'ün üzerinde çalışan, bir de abim var. 5 ay ben askere gidersem ekonomik krizin de vurduğu şu günlerde döndüğümde toparlanmak çok zor olacak ve eminim işlerimiz kesinlikle etkilenecektir. Neden devletim beni böyle zor bir duruma düşürüyor anlamak çok zor. Neden zamanında yapmadın derseniz Türkiye'de bir yerlere gelmek çok zor. 6 yıldır tatil dahi yapamadan çalıştım ayrılamadım işimden. Lütfen bu konunun gündemde kalmasında benim durumumda olan binlerce insana yardımcı olun. Bizler bu ülkeye katma değer sağlayan kaynaklarız. Şunu da biliyoruz ki derdimiz askerden kaçmak kesinlikle değil ama düzenlerimiz bozulacak bu aşikâr. saygılarımla... F.E.

?Bizler kariyerinin en verimli çağında olan insanlar olarak şiddetle bir bedelli askerlik çıkmasını istiyoruz. Ben şu an uzman doktor olarak milletime hizmet etmekteyim ve bulunduğum ilde kendi branşımdaki tek uzmanım. Yine askere gittikleri için ilimizde kardiyoloji, acil, plastik cerrahi uzmanları bulunmamaktadır. Bir tarafta en verimli yıllarını askerlik hizmeti dolayısıyla atıl geçiren uzmanlar, diğer taraftan doktordan mahrum kaldığı için belki ölüm riskiyle karşılaşabilecek yüz binler. Bu önemli konuya değindiniz için çok teşekkür ediyorum ve lütfen bu konuda yazmaya devam etmenizi şiddetle rica ediyorum. İyi çalışmalar... Dr. A.B

?ABD'de 25 yaşındaki bir yüksek lisans öğrencisinin tebliğin 13. sayfasında yer alan şu ifadeleri problemi çok güzel özetliyor: ?Zorunlu askerlik belki de yurtdışında öğrenim gören Türklerin, bilhassa lisansüstü yapan erkek öğrencilerin, Türkiye'ye dönmelerini ertelemelerinin en önemli sebeplerinden biridir. Yurtdışında öğrenim gören erkek öğrencilerin neredeyse tamamı kısa dönem (bir aylık) askerlik hakkından yararlanabilmek için yurtdışında 3 yıl çalışmayı planlamaktadır. Bu öğrencilerin bir kısmı 3 yıl sonra Türkiye'ye dönüyor, ama diğerleri kariyerlerine yurtdışında devam etmek istiyor ve o yüzden oraya kalıcı olarak yerleşmeyi planlıyor.? Prof. Y. Ç. ABD

?32 yaşındayım uluslararası denizyolu taşımacılığı yapan şirketim var. 8 personel çalıştırıyorum. İstesem yurtdışındaki ofislerden birine geçebilirim, yurtdışına yerleşebilirim. Ama yapmak istemiyorum, ülkemi seviyorum, bu ülkeye yatırım yapmak bu ülkeye hizmet etmek istiyorum. Fakat sayın devlet yetkilileri bizleri istemediğimiz şekilde istemediğimiz şeyleri yapmaya oraya hizmet etmeye zorlamaktadırlar. Burada sorulması geren 32 yaşında bir işveren olarak mı bu ülkeye faydamız olur yoksa 32 yaşında bir asker olarak mı?? U.T.

?Ben de ?bedelli askerlik' bekliyorum. Ben de evliyim 3 aylık bir kızım var. Bu kriz ortamında işimi bırakıp askere gidemiyorum. Üstelik yetkililer krizin birkaç yıl devam edeceğini söylüyor. Askerden döndüğümde iş garantim yok. Ama bedelli çıkarsa işyerim çıkışımı yapmadan bana izin veriyor. Benim gibi 10 binler var, size de mailleri geliyordur... Biz bedelli bekleyenler sizi takip etmeye devam edeceğiz. Lütfen bu konuya ilginiz devam etsin... ?Y.P.?

Bunlar yalnızca birkaç örnek...

Bu sorun ciddi bir toplumsal sorun. Hükümetin asıl karar vericinin TBMM olduğunu düşünerek, üzerine düşen görevi yapması gerekiyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber