Emeklinin ekonomik profili: Yüzde 74'ü borçlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2009 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından yapılan araştırmaya göre, emeklilerin yaklaşık dörtte üçü borçlu.

Dernek, aralarında İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Zonguldak, Karabük, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Gaziantep, Sivas, Trabzon, Rize, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Erzurum, Iğdır ve Van'ın bulunduğu 47 ilde 4 bin 362 emeklinin katılımıyla "Türkiye Emekli Profili Araştırması" gerçekleştirdi.

Araştırmaya göre, "Borcunuz var mı?" sorusuna "hayır" diyen emeklilerin oranı yüzde 25.7'de kaldı.

Araştırma, emeklilerinin birikim yapamadıklarını da ortaya koydu. Birikim yapıp, yapamadıkları yönündeki soruya emeklilerin tamamına yakını olumsuz yanıt verdi. Birikim yapamadığını belirtenlerin oranı yüzde 96.6 çıktı.

Yüzde 60'ının çocuğu işsiz

Araştırmaya katılan emeklilere, "İşsiz çocuğunuz var mı?" sorusu yöneltildi. Emeklilerin yüzde 60.5'i bu soruya "evet" yanıtı verirken, yüzde 55.7'si işsiz çocuk sayısını 1-3, yüzde 4.8'i 4'ten fazla olarak bildirdi.

Emekli aylığıyla kendisinden başka 2 ve daha fazla kişiyi geçindirenlerin oranı yüzde 81.1'i buluyor.

"Gün içerisinde en çok nerelerde bulunursunuz?" sorusuna verilen yanıtlar, emeklilerin büyük bölümünün zamanlarını evde geçirmek durumunda olduğunu gösterdi. Yüzde 82.4'ü gün içerisinde en çok evinde, yüzde 12.1'i kahvehanede, yüzde 2.1'i kütüphanede, yüzde 2'si alışveriş merkezlerinde, yüzde 1.4'ü ise spor tesislerinde bulunduğunu bildirdi.

Borç kamçısı emeklilikte de eksik olmuyor

TİED Genel Başkanı Kazım Ergün, araştırmanın emeklilerin içinde bulunduğu ekonomik tabloyu ortaya koyduğunu ve bu tablonun kaygı verici olduğuna işaret etti.

Emeklilerin, ortalama 700 TL aylıkla kendilerinden başka 2 ve daha fazla aile ferdinin geçimini sağlamaya çalıştığına işaret eden Ergün, emeklilerin bir "mucize" gerçekleştirdiği, ancak bunu yaparken "borç batağına sürüklendikleri" yorumu yaptı.

Ergün, "Borç yiğidin kamçısı diye bir atasözümüz var ama bu her halde emeklilik için söylenmemiştir. Çünkü insanların emeklilik döneminde yılların yorgunluğunu atması ve çalıştığı yılların karşılığında nispeten rahat bir dönem yaşaması beklenir. Oysa görüyoruz ki borç kamçısı emeklilikte de eksik olmuyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber