Ek ödemenin yönetim kuruluna bırakılması hükmü iptal olmadı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mart 2009 20:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesinin 10 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan burslara ilişkin kararında ayrıca, Kredi Yurtlar Kurumu personeline verilen ek ödemelerin iptali istemi de görüşülmüştür.

İPTALİ İSTENEN HÜKÜM

5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'un ek ödeme başlıklı 5. maddesi şu şekildedir:

?Ek Ödeme

Madde 5.- Devlet bütçesinden sağlanan ödenekler dışındaki Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu gelirlerinden karşılanmak üzere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personele, görev unvanı esas alınarak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulunca uygun görülen oran ve miktarlarda her ay ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının %130'unu geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Ek ödemeye ilişkin usul ve esaslar Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenir. Ek ödemeler, Kurumun bir yılda toplanan gelirlerinin %16'sını geçemez.?

İPTAL İSTEMİNİN GEREKÇESİ

Dava dilekçesinde, Devlet bütçesinden sağlanan ödenekler dışındaki Kurum gelirlerinden karşılanmak üzere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda çalışan 657 sayılı Yasa'ya tabi personele ek ödeme verilmesinin; yüksek öğrenim öğrencilerine ek ödeme kadar az burs, kredi veya nakdi ödemeye yol açacağı,

ayrıca üniversiteler ile TRT'nin, burs ve krediler için Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na yatırdıkları meblağın bir kısmı ile Kurum personelinin ek ödemelerinin karşılanacak olmasının üniversitelerin ve TRT'nin malî özerkliğine müdahale niteliğinde olduğu,

ek ödemelerin oran ve miktarları ile ek ödemeye ilişkin usul ve esasların Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu'nca belirlenmesinin ise aslî düzenleme yetkisinin devri niteliğini taşıdığı,

bu nedenlerle kuralın, Anayasa'nın 2., 6., 7., 8., 11., 128., 130., 131. ve 133. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

İPTAL İSTEMİ UYGUN GÖRÜLMEMİŞTİR

Anayasa Mahkemesi verdiği kararda, kanun metninde ek ödemenin temel ilkelerinin saptandığını, çerçevesinin çizildiğini ve sınırları belirlediğini belirtmiş ve 657 sayılı Yasa'ya tabi memurlara yapılacak ek ödemenin, Anayasa'nın 2. ve 128. maddelerine aykırı olmadığına karar vermiştir.

Anayasa mahkemesinin iki üyesi çoğunluk kararına katılmamış ve ?oran ve miktarları? ile ?usul ve esasların? yasa ile düzenlenmesi gerektiğini şerh olarak düşmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber