İşte savcıların Ergenekon şeması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2009 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2. iddianameye göre Eruygur ve Tolon'un liderliğindeki örgütün10 yöneticisi var. İlk iddianamede 7 kişi yönetici olmakla suçlanmıştı. Örgütün MİT tarafından hazırlandığı öne sürülen şeması ise hala açıklanmadı.

Başsavcılğın önceki gün gönderdiği iddianame dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. İddianamenin İstanbul Adliyesi'nde CD'ye kaydedilip sanık avukatlarına dağıtılacağı öğrenilirken davanın delil klasörlerinin 240 adet olduğu ifade edildi. Mahkeme tarafından hazırlanacak ve DVD'ye kaydedilecek bu klasörler de avukatlara dağıtılacak.

Mahkemenin yeni iddianameyi incelemek için halen devam eden 86 sanıklı davanın duruşmalarına 15 günlük bir ara vermesi bekleniyor. Mahkeme bugün ve yarın duruşmaya devam edecek ve Cuma akşamı ne kadar ara vereceğini açıklayacak. Mahkeme verdiği arada 2. iddianameyi inceleyecek ve iddianamenin kabulü ya da reddi konusunda karar verecek. İddianame kabul edilirse, iki davayla nasıl birleştirileceği konusunda mahkeme daha sonra karar verecek.

İŞTE 11 YÖNETİCİ

Hurşit Tolon (Emekli general): 13 kez ağırlaştırılmış müebbet, 1047 yıl hapis.

Şener Eruygur (Emekli general): 13 kez ağırlaştırılmış müebbet, 1047 yıl hapis cezası.

Tuncay Özkan (Gazeteci): Ağırlaştırılmış müebbet, 64 yıl hapis.

Levent Ersöz (Emekli Tuğgeneral): Ağırlaştırılmış müebbet, 64 yıl hapis.

Mehmet Ali Çelebi (Teğmen): Ağırlaştırılmış müebbet, 24 yıl hapis.

Eren Mumcu (Teğmen): Ağırlaştırılmış müebbet, 24 yıl hapis.

Hasan Hüseyin Uçar (Teğmen): Ağırlaştırılmış müebbet, 24 yıl hapis.

Adil Serdar Saçan (Eski polis müdürü): 18 yıl hapis.

Gürbüz Çapan (Esenyurt eski Belediye Başkanı): Ağırlaştırılmış müebbet, 31 yıl hapis.

Mustafa Balbay (Gazeteci): Bir ağırlaştırılmış müebbet, 31 yıl hapis.

Atilla Uğur: (Emekli Albay): 1 ağırlaştırılmış müebbet, 43 yıl hapis.

İLKİNDE 7 'YÖNETİCİ' VAR

Veli Küçük: Emekli general hakkında 2 ağırlaştırılmış müebbet ve 239 yıldan 524 yıla kadar hapis isteniyor

Doğu Perinçek: 2 ağırlatırılmış müebbet, 512 yıla kadar hapis

İlhan Selçuk: 2 ağırlatırılmış müebbet, 524 yıla kadar hapis

Fikri Karadağ: 2 ağırlatırılmış müebbet, 524 yıla kadar hapis

Sevgi Erenerol: 2 ağırlatırılmış müebbet, 512 yıla kadar hapis

Muzaffer Tekin: 2 ağırlatırılmış müebbet, 524 yıla kadar hapis

Kemal Alemdaroğlu: Müebbet ve 524 yıla kadar hapis

MAHKEMEYİ YORUCU GÜNLER BEKLİYOR

Mahkeme yeni dava açıldığında delil klasörlerini incelemek için halen devam eden davaya ara vermeyecek. Bu durumda Mahkeme Heyeti, bir yandan duruşmalarına devam ederken diğer yandan yeni davanın klasörlerini inceleyecek. Ergenekon savcıları tarafından hazırlanan ikinci iddianame de, dava başladığında sanıkların yüzüne okunacak. Mahkemeden alınan bilgiye göre, ikinci iddianamenin sanıklarına, 2455 sayfalık ilk iddianame okunmayacak. Mahkeme, ilk iddianameyi, ikinci iddianamede yer alan sanıklara da gönderecek. Bu nedenle duruşmada ilk iddianame okunmayacak. Ancak ilk iddianamenin sanıkları, ikinci iddianameyi de duruşmada dinleyecek. Savcıların ikinci iddianameyi okurken özetlemesi de bekleniyor.

Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde, ikinci iddianamenin sanıklarının ilk duruşmaya çıkmasının yaklaşık 2 ayı bulması bekleniyor. Mahkemenin bu 2 aylık sürede, ilk davanın sanıklarının savunmalarını bitirmeyi hedeflediği de öğrenildi. Ergenekon'un 2. iddianamesinde savcıların öne sürdüğü iddiaları 240 klasör içerisinde yer alan delillere dayandırdığı öğrenildi. Klasörlerde elde edilen belge ve bilgiler, mahkemelerden istenen dosyalar, telefon dinleme tutanakları ve Türkiye'nin yakın dönemine damga vurmuş çok önemli olaylarla ilgili şok edici belge ve tanık ifadelerin de olduğu iddia edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber