MEB'de, yönetici atama genelgesine dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2009 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2009/23 Sayılı Genelgenin iptali için, Danıştay Başkanlığında dava açtı.

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

?Yürütmenin Durdurulması İstemlidir.?

DAVACI : Türk Eğitim-Sen

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av. Ömer SARPDAĞ - Av. Hatice AKALAN

Av. Hilal Keziban DÜZGÜN ? Av.Emel IRGAT SARPDAĞ

Tel & Faks: 0312?309 76 45?44 Anafartalar Cad. Yüce İşhanı K:4 No:78/65 Ulus/ANKARA

DAVALI : T.C.Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar /ANKARA

T.KONUSU :2009/23 sayılı Eğitim Kurumları Yöneticileri konulu genelgenin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali talebinden ibarettir.

ÖĞRENME TARİHİ :23/02/2009

AÇIKLAMALAR :Davalı idare tarafından 23.02.2009 tarih ve 2009/23 sayılı Genelge Yönetici Atamaları dava konusu genelge yayınlanmıştır. Bahsi geçen genelge ile yönetici atamaları konusunda her yaptığı işlem yargıdan dönen davalı idarenin ne kadar birbiri ile çelişkili işlemler yaptığı kanıtlanmıştır. Şöyle ki; 31.10.2008 tarih ve 2008/74 sayılı Genelge de valiliklerin bos eğitim kurumu yöneticilikleri için duyuru yaparken, eğitim kurumlarının özellikleri ve eğitim-öğretimin aksatılmaması gibi hususları dikkate alarak yönetici atama işlemlerini bir an önce gerçekleştirmesi yönünde bir hüküm bulunmaktadır.

Ancak Bakanlık geri adım atarak yönetici atamalarını bekleyenleri yine mağdur etmek için söz konusu genelgeyi yayınlamıştır. Bu genelge ile valiliklere sınırsız bir takdir yetkisinin tanınmıştır. Söz konusu genelgenin uygulanması ile birlikte ülkede büyük bir kaosun yaşanacağı kuvvetle muhtemeldir. Çünkü, atanmak için gerekli şartlara haiz olan eğitim çalışanları bulundukları illerdeki valilerin keyfiyetine göre atanabileceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti merkezi sisteme göre yönetilmektedir, eyalet sistemine göre değildir. Valiliklere bu denli sınırsız yetkilerin verilemeyeceği Danıştay kararları ile de sabit olmasına karşın davalı idarenin bu ısrarcı tutumunu anlamak ne yazık ki mümkün değildir.

Davalı idarenin son yıllarda çıkarılan 5 Yönetici Atama Yönetmeliği'nin 4'ü yargıdan dönmüş ve son olarak 24 Nisan 2008 tarihli Yönetmelik yürürlüğe girmiştir ve halen uygulanmaktadır. Ancak uygulamadaki yönetmeliğin aksine genelgeler yayımlanmaktadır. Görevde oldukları sürece bir türlü yönetici atamaları sorununa çözüm bulamayan davalı idare her yaptığı işlem ile her daim çalışanlarını mağdur etmektedir.

24 Nisan tarihinde yayınlanan yönetmelik üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine karşın 81 ile sahip olan ülkemizde sadece 14 ilde atamalar için gereken prosedür tamamlanabilmiş, 28 ilimizde duyurular dahi yapılmamış ve 39 ilimizde de duyurular yapılmış ancak bir türlü atamalar tamamlanamamıştır. Bu durum, merkezi yönetim ile yönetilen ülkemizde uygulama birliğinin sağlanamadığını ve maalesef otorite boşluğunun varlığını kanıtlamaktadır. Böyle vahim bir tablonun karşısında davalı idare kararlı olarak kesin adımlar atmalı iken dava konusu genelge ile bu adaletsizliğe destek olmaktadır.

Müvekkil sendika davalı idarenin yayınladığı 2008/74 sayılı genelge uyarınca münhal yerleri duyuruya çıkarmayan 41 İl Valisi ve Milli Eğitim Müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Yaklaşık 10 aydır gerçekleştirilemeyen atamaların hukuki zeminde ve adil bir ortamda tamamlanması adına bu girişimimiz kamu oyunda çok büyük ses getirmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ?bir an önce? atamalar tamamlansın diyen 2008/74 sayılı Genelgesi ise suç duyurularımıza dayanak oluşturmuştur. Ancak dava konusu 2009/23 sayılı Genelge ile ???. her derece ve türdeki eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticilerinin atama sürecine ilişkin planlama, duyuru ve atama takvimini belirleme yetkisi valiliklerde bulunmaktadır. Her ne kadar 2008/74 sayılı Genelgede yönetici atamaya ilişkin iş ve işlemlerin bir an önce sonuçlandırılacağı belirtilmiş İse de münhasıran belirli bir tarihe kadar sonuçlandırılacağı yönünde bir belirleme ya da sınırlama yapılması gerektiği anlaşılmayacaktır.? Şeklindeki düzenlemenin zamanının suç duyurularından hemen sonrasına denk gelmesi ve önce verilen bir emrin suç duyurularında bulunduktan sonra geri alınması manidardır. Bu durum açıkça bakanlık genelgesini dikkate almayan Valileri ve Milli Eğitim Müdürlerini korumaya çalışmaktadır. Bu bakanlığın telaşa kapıldığının bir göstergesidir. Bakanlığın ne yaptığını bilip bilmediği konusundaki şüphelerimiz ise gittikçe artmaktadır.

Ülkemizde 25000'i aşkın geçici ve vekaleten görev yapan yönetici bulunmaktadır. Vekâletten kurtulabilmek adına yönetici atamalarının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Vekalet cenneti haline gelen ülkemizde atanma şartlarına haiz kişilerin neden atanmadıklarını anlamak mümkün değildir. Siyasi yandaşlarına yöneticilik görevlerini vermek isteyenler bu makamlara atanmayı hak edenlerinin önünü kesmekte ve mağdur etmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER :Anayasa, İYUK,İlgili yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :Dava konusu işlem

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve yüce mahkemenin de re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

1) 2009/23 sayılı Eğitim Kurumları Yöneticileri konulu genelgenin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali talebine;

2) Tüm yargılama harç ve masrafların karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ile talep ederiz.

11.03.2009

Davacı (Türk Eğitim Sen) Vekili

Av. Ömer SARPDAĞ - Av. Hatice AKALAN

Av. Hilal Keziban DÜZGÜN ? Av.Emel IRGAT SARPDAĞ

EK :

*Onanmış Vekaletname Örneği (Baro Pullu-Harçlı)

*2009/23 sayılı Eğitim Kurumları Yöneticileri konulu genelge

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber