Tarım gönülleri, AB Komisyonu'na 9.2 milyon euroluk 43 proje sundu.

Haber Giriş : 16 Aralık 2004 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırsal Kalkınma" yolunda köylüyü eğiten Tarım Gönüllüleri, Avrupa Birliği'ne (AB) 9.2 milyon euroluk bir proje hazırladı. Şırnak, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi GAP illerinde danışmanlık yapan Tarım Gönüllüleri, AB Komisyonu'na 43 proje sundu. Komisyonun bu projelerin en az yarısını kabul etmesi durumunda AB fonlarından 4.2 milyon euro alacak olan Tarım Danışmanları, Birliğe Türkiye'den önce adım atmış olacaklar. AB'ye sunulan projeler arasında ise; Şanlıurfa'da çilek üretimi, Adıyaman ve Batman'da seracılığı öngören çalışmalar yer alıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarımda verimlilik ve kaliteyi artırmak için ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerle başlattığı "Bin Köye Bin Tarım Gönüllüsü Projesi" Avrupa Birliği'nden de ilgi gördü. Köylüye ilaç, tohum, gübre kullanımı, zararlılarla mücadele, yeni üretim teknikleri, pazarlama ve ürün seçimi konularında gönüllü danışmanlık yapan ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler, "AB'ye Proje Hazırlama" eğitimi alıyor. İlk olarak GAP bölgesinde verilmeye başlanan eğitimle, danışmanların tarımsal yayım ve teknikler ile diğer tarımsal konularda daha fazla bilgilenmeleri amaçlanıyor.

AB'DEN TÜRKİYE'YE 2004 YILINDA 1 MİLYAR EUROLUK HİBE
AB'ye tam üyelik sürecinde, Türkiye'nin AB'ye uyumunun gerçekleştirilmesi amacıyla oluşturulan programlara AB tarafından hibe şeklinde yardımlar sağlanıyor. 2000-2003 yılları arasında Türkiye'ye AB kaynaklarından hibe şeklinde 650 milyon euro aktarıldı. 2004-2006 yılları arasında AB'nin Türkiye'ye sağlayacağı hibe yardım miktarı 1 milyar 50 milyon euro olarak kesinleşti. AB, Türkiye'ye sağladığı bu yardımlarla, müktesebat uyumuna yönelik olarak kamu kurumlarının yer almasını isterken, ekonomik ve sosyal uyuma yönelik programlarda ise daha çok sivil toplum örgütleri, belediyeler ve derneklerin yer almasını arzuluyor.

Bu çerçevede 2004 yılında ekonomik ve sosyal uyumu gerçekleştirmeye yönelik olarak, GAP Bölgesi Kırsal Kalkınma Programı oluşturuldu. Bu program çerçevesinde GAP bölgesindeki Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak'ta kırsal kalkınmayı hedefleyen farklı projelere 20 milyon euro tutarında hibe yapılmasını planlandı. Söz konusu GAP Bölgesi Kırsal Kalkınma Programı kapsamında AB, sivil toplum örgütlerinin katılımcı projelerini teşvik etmekte, minimum 10 bin euro, maksimum 250 bin euro bütçeli olacak şekilde teklif edilecek uygun projelere hibe şeklinde finansman sağlayacak.

ŞANLIURFA'DA ÇİLEK ÜRETİMİ YAPILACAK
Bu kapsamda GAP İdaresi Başkanlığı ile Tarım Bakanlığı işbirliği ile Şırnak, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt ve Batman'da görevli 119 tarım gönüllüsünün eğitimlerine 2004 Temmuz ayında başlandı. Bakanlık uzmanlarınca verilen eğitimler, danışmanların AB fonlarına uygun proje teklifleri hazırlayabilecek duruma getirilmesini amaçlıyor. 29 Haziran-2 Temmuz 2004 tarihleri arasında Diyarbakır'da, 20-22 Temmuz tarihleri arasında ise Şanlıurfa-Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen eğitimler, Tarım Gönüllüleri Projesi süresince devam edecek. AB'ye ne tür projeler hazırlanacağı konusunda eğitim alan Tarım Danışmanları, AB Komisyonu'na 9.2 milyon euro bütçeli 43 proje sundu. AB Komisyonu'nun bu iş için ayırdığı hibenin yarısına talip olan danışmanlar, bulundukları ilin ve bölgenin kaderini tamamen değiştirecek projeler hazırladılar.

AB Komisyonu'na sunulan ve kabul edilmesi kesin gözüyle bakılan projeler arasında çok ilginç çalışmalar da yer alıyor. Örneğin Adıyaman'da Ömer Faruk Özbek isimli tarım danışmanı, Akpınar Köyü'nde seracılık yapmak için 212 bin euroluk bir proje hazırladı. Diyarbakır'da ise 3 tarım danışmanı arıcılık, koyunculuk, ipekböcekçiliği, yoğurt üretim tesisi, suni tohumlama ve seracılığın geliştirilmesi için yaklaşık 200'er bin euroluk projeler teklif ettiler. Hicran Akalp isimli tarım gönüllüsü ise, Mardin'de Zeytin İşletme Tesisi kurmak için proje hazırlarken, diğer tarım gönüllüleri de, Siirt ve Şanlıurfa'da çilek ve mısır üretiminin geliştirilmesi için proje hazırladılar. AB Komisyonu'na sunulan 43 projeden sadece bu projelerin kabul edilmesi durumunda bile bölgeye AB'den yaklaşık 4.2 milyon eroluk hibe yapılacak.
Öte yandan, Tarım Danışmanları ayrıca Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Genel Sekreterliği'ne de 64 proje sundu. Toplam 4 trilyon 200 milyar lira maliyeti olan projelerden şu ana kadar 500 milyarlık kısmı kabul edilirken, diğerlerinin incelemeleri ise sürüyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber