Danıştay'dan TRT'nin ek görev yönetmeliğine durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2009 16:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Danıştay, TRT spiker ve teknisyenlerinin, kurum dışı radyo ve televizyon programlarında ek görevle görevlendirilmelerine olanak tanıyan yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu.

Haber-Sen, 22 Mayıs 2008'de Resmi Gezete'de yayımlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Personelinin Konser, Festival ve Benzeri Sanat Faaliyetlerinde Görevlendirilme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinde yer alan "radyo ve televizyon programları" ibaresinin spiker ve teknisyenler yönünden iptali ile yönetmeliğin 3 ve 5. maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.

Danıştay 5. Dairesi, yönetmeliğin 1. maddesinde yer alan "radyo ve televizyon programları" ibaresini, spiker ve teknisyenler yönünden, 3 ve 5. maddelerinin ise tümünün yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, yönetmeliğin 1. maddesiyle spiker ve teknisyenlerin radyo ve televizyon programlarında, ek görevle görevlendirilmelerinin öngörüldüğü belirtilerek, 2954 sayılı TRT Kanunu'nda sayılan spiker ve teknisyenlerin asli görevleri arasında "radyo ve televizyon programlarının" sayılmadığı kaydedildi. Bu nedenle yönetmeliğin 1. maddesiyle spiker ve teknisyenler yönünden ek görev alanlarının belirlenmesinde Anayasa ve 2954 sayılı Kanuna aykırı olduğu kaydedildi.

Kararda, yönetmeliğin 3. maddesiyle, "görevlendirmeler için ödenecek hizmet bedelinin Genel Müdür veya yetki devri yapacağı genel müdür yardımcısı ya da hizmet birim amiri tarafından belirleneceğine" ilişkin hükmün de 2954 sayılı Kanuna aykırı olduğu belirtildi. 2954 sayılı Kanunda, hizmet bedelinin genel müdür onayı ile kesinleşmesinin öngörüldüğü, yönetmelik ile bedelin genel müdürün altında yer alan kademelere ve hizmet birim amirlerine bırakılmasının yasaya uygun bulunmadığı ifade edildi.

Daire, yönetmeliğin "yurt içinde ve yurt dışında yapılacak görevlendirmelerde hizmet bedelinde istisnalar Genel Müdür veya yetki devri yapacağı genel müdür yardımcısı ya da hizmet birim amiri tarafından belirlenmesine" ilişkin 5. maddesini de hukuka aykırı buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber