Tarım Bakanlığında döner sermaye dağıtımı değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mart 2009 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mart 2009 PAZARTESİResmî GazeteSayı : 27178

YÖNETMELİK

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ

UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Hayvancılık faaliyeti yürüten işletmelerde, hayvan hastanelerinde, işletme müdürünün başkanlığında, müdür yardımcısı, şube şefleri ve veteriner hekimlerden müteşekkil en az beş kişiden oluşan bir fen heyeti kurulur. Veteriner hekim bulunmayan hallerde veteriner hekim yerine sırasıyla ziraat mühendisi, ziraat teknikeri, veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni görev alır.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (h) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

?f) Bakanlıkça talimat verildikten sonra dağıtılacak prim miktarı, personelin adı ve soyadı, iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, hizmet sınıfı ve kadro unvanı puanları ile çalışma sürelerini gösteren listeler, işletme tarafından, iş yerinde personelin görebileceği bir şekilde, 7 iş günü süre ile ilan edilir. Bu sürenin sonunda listeler, müdür yardımcısının teklifi ve işletme müdürünün onayından sonra kesinleşir. İşletme personeli ilan edilen listeye, liste askı süresinde işletmeye dilekçe ile itiraz edebilir. İtiraza ilişkin iş ve işlemlerin sekretaryasını idarî ve malî işler şube müdürü/şube şefi yapar. İtiraz dilekçeleri işletme müdürü başkanlığında muhasebe yetkilisi, müdür yardımcıları, idarî ve malî işler şube müdürü/şube şefi ve ilgili şube müdürü/ilçe müdürü/şube şefinden teşekkül ettirilecek en az beş kişilik komisyon tarafından en geç 5 iş günü içinde sonuçlandırılır. Komisyon itiraz dilekçesi olmayan personel hakkında değişik karar alamaz. Şube şefliğinin bulunmadığı işletmelerde komisyon dört kişiden oluşabilir. İtiraz dilekçe sahibi müdür yardımcısı/muhasebe yetkilisi/şube müdürü/ilçe müdürü/şube şefi ise komisyona dahil edilmez. İşletme müdürü bu komisyon üyelerinin yerine yeni üye görevlendirir. İtiraz dilekçesi sahibi idarî ve malî işler şube müdürlüğü/şube şefliği veya muhasebe birimi elemanı ise, işletme müdürü bu komisyon üyelerinin yanı sıra yeni üye görevlendirebilir. Komisyon eksiksiz olarak toplanır. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. Oyların eşit olması hâlinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu teşkil eder. Kararlarda çekimser kalınamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumludur, karşı oy kullanan komisyon üyeleri gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. Komisyonca alınan kararlar komisyon başkan ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır. Komisyon kararı itiraz sahibine yazı ile bildirilir ve iş yerinde personelin görebileceği bir şekilde 3 iş günü süreyle ilan edilir. İtirazlar sonuçlanmadan üretimi teşvik primi dağıtılamaz.?

?ı) Primi dağıtılacak yılda;

1) Olumsuz sicil alan personel % 50,

2) Uyarma cezası alan personel % 10, kınama cezası alan personel % 20, aylıktan kesme cezası alan personel % 30, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan personel kademe ilerlemesi durdurulduğu sürece % 40,

oranında, adına tahakkuk edecek üretimi teşvik priminden eksik faydalandırılır. Yılı içinde birden fazla disiplin cezası alan personele aldığı cezaların toplamı oranında üretimi teşvik primi ödenmez. Ceza kesintileri nedeniyle ödenemeyen primler hakkında bu fıkranın (b) bendi uygulanır.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Primin hesaplanması; iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, personelin hizmet sınıfı ve kadro unvanı ile çalışma süresi dikkate alınmak suretiyle aşağıdaki esaslara göre belirlenir.

a) İş Hacmi: İşletme müdürünün başkanlığında, muhasebe yetkilisi ve müdür yardımcılarından müteşekkil en az 3, en fazla 7 kişiden oluşan komisyon tarafından, şube müdürlükleri/ilçe müdürlükleri/şube şefliklerinden her birine 0,90 taban puan verilir. 0,10 puanda şube müdürlükleri/ilçe müdürlükleri/şube şefliklerinin işletme net karına etkisi % oranında hesaplanarak taban puanı üzerine ilave edilir. Komisyon eksiksiz olarak toplanır. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. Kararlarda çekimser kalınamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumludur, karşı oy kullanan komisyon üyeleri gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. Komisyonca alınan kararlar komisyon başkan ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır. Dört kişiden oluşan komisyonda oyların eşitliği hâlinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu teşkil eder. İşletme müdürü, müdür yardımcıları ve döner sermaye saymanlık biriminin iş hacmi puanı 1,00 puan üzerinden değerlendirilmiş sayılır.

b) Görev Mahalli: Açık ve kapalı alan olmak üzere 2 grup üzerinden,

1) Açık alan 1, kapalı alan 0,9 puan üzerinden değerlendirilmiş sayılır. Ancak, ahır, ağıl, kümes, sera, imalathane, laboratuvar ve atölyede çalışan kapalı ve açık alan ayrımı yapılmaksızın 1 puan üzerinden değerlendirilmiş sayılır. Hem açık hem de kapalı alanlarda çalışanlara çalıştıkları alanlara göre görev mahalli puanı verilir.

2) İşletme müdürü, müdür yardımcıları, muhasebe yetkilisi, şube müdürü/ilçe müdürü/şube şefinin görev mahalli 1 puan üzerinden değerlendirilmiş sayılır.

c) Görevin Önem ve Güçlüğü: Aşağıda belirtilen görevin önem ve güçlüğü puanları esas alınır. İnspektör ve muhasebe yetkilisi mutemetlerine 0,05 puan ilave edilmiş sayılır. Ayrıca, tatil günlerinde ithalat, ihracat ve hayvan hareketlerinde çalıştırılması zorunlu olan personele çalıştıkları günlerle orantılı olarak, muhasebe yetkilisi mutemetlerine çalıştıkları yerin coğrafi konumu ve çalışma zorlukları dikkate alınarak ve birden fazla görevde çalıştırılan personele çalışmayı teşvik ve çalışanı takdir payı, olarak, 31 aralık tarihine kadar ilgili şube müdürü/ilçe müdürü/şube şefi/muhasebe yetkilisinin yazılı teklifi üzerine işletme müdürü, müdür yardımcıları ve ilgi şube müdürü/ilçe müdürü/şube şefi/muhasebe yetkilisinden oluşacak komisyon tarafından; çalışmalarındaki başarısı sebebiyle takdire layık görülen personele 0,01-0,10 arasında ek puan verilir. Bu personelin görevin önem ve güçlüğü puanları hiçbir şekilde 1,00 puanı geçemez. Komisyon üyeleri ek puandan faydalanamaz. Komisyon eksiksiz toplanır ve kararlarını gerekçeli olarak yazar. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. Kararlarda çekimser kalınamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumludur, karşı oy kullanan komisyon üyeleri gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. Komisyonca alınan kararlar komisyon başkan ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır. Dört kişiden oluşan komisyonda oyların eşitliği hâlinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu teşkil eder.

Sıra No Fiilen Yapılan Görevin Önem ve Güçlüğü Puan
1 İşletme Müdürü, Müdür Yardımcısı, Muhasebe Yetkilisi, Şube Müdürü/İlçe Müdürü/Şube Şefi 1,00
2 En az 4 yıllık yüksek öğrenim mezunu olan Teknik, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki personelden Mühendis, Biyolog, Mimar, Kimyager, Veteriner Hekim, İstatistikçi, Ev Ekonomisti, Ekonomist, Daire Tabibi 0,95
3 Yüksekokul ve lise dengi meslek okulu mezunu olup Teknik, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki personelden Tekniker, Teknisyen, Laborant, Şef, Ayniyat Saymanı, Sivil Savunma Uzmanı, Veznedar, Ambar Memuru, Muhasebe Memuru 0,90
4 Diğerleri 0,85

ç) Personelin Hizmet Sınıfı ve Kadro Unvanı: İşletmelerde görev yapan memurlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen personelin hizmet sınıfı, kadro unvanı aşağıda belirtilmiştir.

Sıra No Hizmet Sınıfı ve Kadro Unvanı Puan
1 İşletme Müdürü 1,00
2 Müdür Yardımcısı, Muhasebe Yetkilisi 0,99
3 Şube Müdürü/İlçe Müdürü/Şube Şefi 0,98
4 En az 4 yıllık yüksek öğrenim mezunu olan Teknik, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki personelden Mühendis, Biyolog, Mimar, Kimyager, Veteriner Hekim, İstatistikçi, Ev Ekonomisti, Ekonomist, Daire Tabibi 0,97
5 Yüksekokul ve lise dengi meslek okulu mezunu olup Teknik, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki personelden Hemşire, Laborant, Tekniker, Teknisyen ile Sivil Savunma Uzmanı, Şef, Öğretmen, Ayniyat Saymanı, Veznedar, Ambar Memuru ve Muhasebe Birimi Memurları 0,96
6 Araştırmacı, Programcı, Memur, Mutemet, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Santral Memuru, Daktilograf ile 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki diğer personel 0,95
7 Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Teknisyen Yardımcısı, Hizmetli, Aşçı, Kaloriferci, Bahçıvan, diğer personel 0,94

d) İşletmelerde ödenecek prim hesaplanırken, her bir personelin iş hacmi puanı, görev mahalli puanı, görevin önem ve güçlüğü puanı, personelin hizmet sınıfı ve kadro unvanı puanı ile fiili çalışılan gün sayısı birbiriyle çarpılarak katkı puanı bulunur. Dağıtılacak kâr, elde edilen toplam puana bölünerek bir puana isabet eden prim tutarı bulunur. Bulunan prim tutarı personelin toplam puan ile çarpılarak her bir personelin primi hesaplanır.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?iki? ibaresi ?altı? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?dört? ibaresi ?on? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 ve Ek-2 yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber