Acil Tıp Hizmetlerinde yeni düzenleme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2009 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ambulans ve acil bakım teknikerleri (AABT) ile acil tıp teknisyenleri (ATT), danışman hekime ulaşamadığı veya ulaşıp onay alamadığı durumlarda, akış şemalarındaki tıbbi danışman onayı isteyen işlemleri yapamayacak.

Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri ile Acil Tıp Teknisyenlerinin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemede, AABT'nin görev ve sorumlulukları şöyle belirlendi:

-İntravenöz (damar içi) girişim yapmak,

-Hastaneye ulaşıncaya kadar kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak,

-Oksijen uygulaması yapmak,

-Endotrakeal entübasyon (solunum yolunu açmak için tüp yerleştirme) uygulaması yapmak,

-Kardiyo-pulmoner resüsitasyon (kalp atışının yeniden kazandırılması için müdahale) ve defibrilasyon (Kalp kas tellerinin, art arda ve hızlı hızlı kasılmalar biçiminde görülen düzensiz titreşimlerini durdurmak amacıyla yapılan tedavi) yapmak,

-Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak,

-Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak,

-Monitörizasyon (Hastanın önemli değişkenlerini belli aralıklarla elektronik aygıtlar aracılığıyla ölçme işlemi) ve defibrilasyon uygulamak,

-Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak,

-Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak,

-Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak.

Acil tıp teknisyenlerinin (ATT) görev ve sorumlulukları da şöyle düzenlendi:

-İntravenöz girişim yapmak,

-Oksijen uygulaması yapmak,

-Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak,

-Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak,

-Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak,

-Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak,

-Temel yaşam desteği protokollerini uygulamak,

-Temel yaşam desteği uygulaması sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri (kalp şok cihazı) kullanmak,

-Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak.

DANIŞMAN HEKİM

AABT ve ATT hekimsiz belirlenen akış şemasına uygun olarak hastaya tıbbi müdahalede bulunabilecek.

Bu personelin komuta kontrol merkezine danışmak zorunda oldukları işlemler için tıbbi danışman olarak görevli hekim veya merkez tarafından yönlendirilen uzman hekimin onayını almaları gerekecek.

Bu onayı verme veya ilgili uzman hekime yönlendirme yetkisi, tıbbi danışman olarak görevlendirilen hekimde bulunacak.

Merkezde görevlendirilen tıbbi danışman, telefon veya telsiz ile kendisine ulaşan AABT ve ATT'nin verdiği bilgilere göre ya tıbbi müdahale onayını bizzat verecek, ya ilgili uzman hekime yönlendirecek veya işleme onay vermeyecek.

Onay vermediği takdirde tıbbi danışman, AABT ve ATT'nin yapacağı işlemi bildirmek zorunda olacak. Tıbbi danışman, hasta veya yaralı hakkında kendisine verilen bilgiler, akış şemaları ve ambulansın sağlık kuruluşuna uzaklığı gibi somut bilgi ve belgelere göre bu kararı verecek.

Bu görüşmelerin ses kayıtlarının merkez tarafından kaydedilmesi veya çalıştığı kurumda görevli personel ile birlikte yazılı olarak kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi.

Tereddüte düşülmesi durumunda tıbbi danışman tarafından hasta veya yaralının vital ve değerlendirme bulgularının teknik imkanlar dahilinde iletişim cihazları aracılığıyla merkeze veya uzman hekime gönderilmesi istenecek.

AABT ve ATT, danışman hekime ulaşamadığı veya ulaşıp onay alamadığı durumlarda, akış şemalarındaki tıbbi danışman onayı isteyen işlemleri yapamayacak. Bu durumda hastanın temel ve ileri yaşam desteği uygulamaları ile stabilizasyonu sağlanarak gecikmeksizin uygun en yakın sağlık kuruluşuna nakli sağlanacak. Gerekiyorsa oksijen ve sıvı uygulamasına başlanacak.

Kardiyo pulmoner resusitasyon ve defibrilasyon uygulamaları dışında akış şemalarındaki tıbbi danışman onayı istenen ilaçlar kullanılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber