Uzun ömür için bunlardan hangisini yapıyorsunuz?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Mart 2009 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ne yaparsan kaç yıl kazanırsın

İngiltere'nin en büyük sigorta şirketi Norwich Union'ın son araştırması, hayatınıza en az 77 yıl daha ekleyebileceğinizi ortaya koydu! Kahkaha atmak, dişlerinizi fırçalamak, hayvan beslemek gibi küçük ayrıntıların ömrünüze ömür katacağını tahmin edebilir miydiniz? Hayatınızı uzatmak sizin elinizde. İşte birkaç tüyo...

- Evli olmak veya bir ilişkisi olmak (1 yıl): Araştırmaya göre evliler bekar arkadaşlarına göre en az bir yıl daha fazla yaşıyor.

- Sağlıklı kiloda olmak (6 yıl): Aşırı kilolu olmak hayatınızdan 4 yıl kaybettiriyor. Ancak, normalin altında kilolu olmak da insan ömründen 2 yıl götürüyor. Bu nedenle sağlıklı kiloda olmak son derece önemli. Doğru kiloda kalmak size 6 yıl kazandıracak.

- Gülmeyi sevmek (8 yıl): Bilimsel araştırmalara göre günde 15 dakika kahkaha atan kişiler hayatlarını 8 yıla kadar uzatabiliyor.

- Kadın olmak (3.3 yıl): Dünya genelinde kadınlar erkeklere göre yüzde 10 daha uzun yaşıyor.

- Sakin bir yaşam (1 yıl): Kaos içinde düzensiz bir hayat süren kişilerin stres ve depresyona yakalanma riski daha fazla. Hayatınızı düzene sokmak hayatınızın 1 yıla kadar uzamasına neden oluyor.

- Pozitif düşünce (9 yıl): Araştırmalar hayata pozitif bakan kişilerin virüs kapma ihtimalinin daha az ve hastalandıklarında iyileşme sürelerinin daha kısa olduğunu ortaya koydu. Bu kişiler, karamsar kişilere kıyasla daha fazla egzersiz yapıp, sosyal faaliyetlere katılarak daha sağlıklı yaşıyorlar.

- Az et yemek (3.6 yıl): ABD'deki Loma Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre haftada bir defadan az et yiyenler ortalama 3.6 yıl uzun yaşıyorlar.

- Kırsal bölgelerde yaşamak (6.2 yıl): Deniz ve güneşle iç içe yaşayan kırsal bölge insanları, şehirlerde yaşayanlara göre 6.2 yıl daha uzun yaşıyor.

- İnançlı olmak (3 yıl): Pek çok araştırma inançlı kişilerin hayattan daha fazla zevk aldığını ortaya koydu. Pittsburgh Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre haftada bir kez ibadet eden kişiler, hiçbir inancı olmayanlara göre 3 yıl daha kazanıyor!

- Dünyaya geç gelmek (6.1 yıl): 25 yıl önce doğan kadınların ortalama yaşam süresi 88.5 iken, erkeklerinki 84.6 yıldı. 2009 yılında doğanlarda ise bu oran kadınlar için 91.8, erkeklerde 88.5. Yaşam süresinin giderek uzaması nedeniyle, daha geç dünyaya gelen kişilerin uzun yaşama ihtimali daha yüksek.

- Gece iyi uyumak (5 yıl): Geceleri iyi uyumayan kişiler kalp krizi riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Günde düzenli olarak 6-7 saat uyuyan kişiler uykusuzlara oranla 5 yıl daha uzun yaşayabiliyor.

- Sigara içmemek (10 yıl): Sigara içmeyen kişiler günde ortalama 20 sigara içen kişilere kıyasla hayatlarına 10 yıl ekliyorlar.

- Hayvan beslemek (2 yıl): ABD'de yapılan bir araştırma evinde hayvan besleyen kişilerin depresyona girme risklerinin daha az olduğunu ve daha az doktora gittiklerini ortaya koydu. Hayvan sevmenin kan basıncını ve stres düzeyini düşürdüğü de belirlendi.

- Diş fırçalamak (6 yıl): Diş sağlığına dikkat eden kişiler, kalp ve damar hastalıklarına neden olabilecek bakterilerden kurtuldukları için 6 yıla kadar daha uzun yaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber