Ortama sinen 'üçüncü el sigara dumanı' zehirliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADEM ELİTOK

BURSA- Uludağ Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Uncu, evlerinde sigara içenleri uyararak çocuklarını ortama sinmiş 'üçüncü el duman'dan korumalarını istedi.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nun Kanser Haftası nedeniyle düzenlediği panelde konuşan Doç. Dr. Yeşim Uncu, sigara içenlerle aynı ortamda bulunan pasif içicilerin sigaranın zararlarından aynen etkilendiğinin artık herkesçe bilindiğini, ancak sigara içildikten sonra ortama sinen "üçüncü el duman"ın tehlikesinin gözardı edildiğini vurguladı. Sigara dumanı odanın havasından temizlense bile, gazların ve partiküllerin sigara içen kişinin saçına, giysilerine yapışarak, halılara, perdelere ve yastıklara sinerek zehirleyici etkisini uzun süre devam ettirdiğini belirten Doç. Dr. Yeşim Uncu, "Özellikle bebekler ve küçük çocuklar, emeklerken, koltukların üzerinde otururken eşyalara sinmiş bu zehirden deri yoluyla etkilenmektedir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada 1.1 milyar kişinin, Türkiye'de ise yetişkin nüfusun yaklaşık yarısı (17 milyon kişi) sigara içtiğini kaydeden Doç. Dr. Uncu, ülkemizde her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağımlı bir hastalıktan yaşamını yitirdiğini ifade etti. Ülkemizin "kitlesel bir yıkımla karşı karşıya olduğunu" vurgulayan Doç. Dr. Uncu, bu nitelemesini şu verilere dayandırdı: "Sigara bağımlılığı Asya, Latin Amerika ve Afrika'da dramatik bir şekilde artış gösterirken, Kuzey Amerika ve Avrupa'da azalmaktadır. Son 30-40 yıldır, gelişmekte olan ülkelerde erkeklerin sigara tüketimi hızla artmaktadır. Ülkemizde son 30 yılda sigara tüketimi yüzde 80 oranında artmıştır. Önümüzdeki 20 yıl içinde bu kitlesel ölümlerin en fazla artacağı ülkelerden birisi de Türkiye olacaktır. Eğer önlem alınmazsa 2025 yılına gelindiğinde ülkemizde her yıl 240 bin kişi sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirecektir. Ayrıca ülkemizde, sigaraya yaklaşık günde 40 milyon TL, ayda 880 milyon TL, yılda ise 18 milyar TL (yaklaşık 15 milyar dolar) harcanmaktadır. Buna her yıl sigaranın yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle 15 milyar TL de sağlık harcaması eklenmektedir. Bu her anlamda bir yıkımdır, mutlaka önüne geçilmelidir."

Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr. Gör.Dr. Hicran Yıldız da, gelişmiş ülkelerde sigara üretiminin hızla artmasına karşın, sigara karşıtı kampanyalar nedeni ile bu ülkelerde tütün tüketiminin de aynı hızla düştüğüne dikkat çekti. Yıldız, bu nedenle büyük şirketlerin az gelişmiş ülkelerdeki kadınlara, çocuklara, gençlere yöneldiklerini söyledi. Yıldız, sigara içmenin başarılı ve göz kamaştırıcı hayatlar ile özdeşleştirildiği, kilo almayı önlediği vurgusu yapılarak cazip hale getirildiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber