Horlayan çocuklar depresyon ve bunalım riski altında

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 11:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Horlayan okul öncesi çağdaki çocuklarda ruhsal sorunlar gelişme riski artarken, dil ve dikkat problemleri de oluştuğu bildirildi.

Gelişimsel ve Davranışsal Pediatri dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Helsinki Üniversitesi Merkez Hastanesi'nden Dr. Eeva T. Aronen, "Çalışmamızın sonuçları, horlamanın çocuklarda ruhsal problem ve bilişsel bozulmaya neden olduğunu gösterdi" dedi. Çalışma boyunca, araştırmacılar 5 yaşındaki horlayan 43 çocuğu ve horlamayan 46 çocuğu karşılaştırdılar.

Araştırmacılar, horlayan çocuklarda yüksek oranda ruhsal problemler bulduklarını belirttiler. Araştırmadaki çocuklar bunalım ve depresyon belirtileri gösterdiler. Horlayan çocukların yüzde 22'sinde ruhsal bozukluk belirtileri görüldü. Saldırgan davranış gibi diğer problemlerin ise horlayan çocuklar arasında çok sık görülmediği bulundu. Horlayan çocuklarda aynı zamanda kâbuslar görme, uykuda konuşma ve uykuya geçmede zorlanma gibi uyku problemlerine rastlandığı belirtildi.

Bilişsel testler ise horlayan çocuklarda dikkatlerinde azalma ve dil öğrenme yeteneklerinde düşüşler olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, horlayan küçük çocukların etkili tedavisi için daha fazla değerlendirme yapılması gerektiğini kaydettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber