Bakan Yıldırım'dan helikopter kazası açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Yıldırım: ELT anteni helikopterin çarpması ile kırıldı

Kazım Canlan-Türkiye

ANKARA(CİHAN)- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının bulunduğu helikopter kazası ile ilgili kaza-kırım raporunu değerlendirdi.

''ELT anteni kırık değildi, çarpmada kırıldı" diyen Bakan Yıldırım, yapılan incelemede helikopterin yerini bildirmede kullanılan ELT cihazının anteninin daha önceden kırık olmadığını çarpma sonucu kırıldığının belirlendiğini aktardı.

Ankara'da Türk Telekom'un programına katılan Yıldırım, burada K.Maraş'daki helikopter kazasına ilişkin soruları yanıtladı. Yıldırım; "Hazırlanan rapor, kırım heyetinin konusudur. Bu konuda yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Ancak antenin kırık olduğu doğru değil. Anten çarpma sırasında kırıldı. Yapılan incelemede dış ortamda meydana gelen çarpma sonucu kırıldığı belirlendi.'' dedi.

Helikopterin uçuşuna izin verilmesiyle ilgili soruya karşılık Bakan Yıldırım, uçuş planını ve şartlarını inceledikten sonra sorumluluğun kaptanda olduğunu ifade etti. Yıldırım, ''Hazırlıkları yaptıktan sonra kimse uçuştan alı konulamaz. Görerek şartlarda pilotun uçtu.'' diye konuştu.

''Tek suçlu pilotlu mu'' sorusuna Yıldırım, ''Benim böyle bir yorumum yok. Raporun tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak.'' şeklinde konuştu.

BAKAN YILDIRIM'DAN HELİKOPTER KAZASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

TAHİR SARIKAYA

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kahramanmaraş'ta düşen BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin anteninin kırık olduğuna dair çıkan haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom ile Haber-İş Sendikası arasında gerçekleştirilen 8. Dönem Toplu İş Sözleşme Töreni'nde gazetecilerin helikopter kazasıyla ilgili sorularını yanıtladı. Kazanın ön raporunu elde etmeleri halinde kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Bakan Yıldırım, konunun kaza kırım heyetinin konusu olduğunu ve bakanlığın bir yorum yapmasının söz konusu olamayacağını belirtti. "Bir bilgiyi düzeltmekte yarar görüyorum" diyen Bakan Yıldırım, "Antenin kırık olarak helikopterin kalktığı bilgisi doğru değildir. Çarpmadan sonra kırıldığı tespit edildi. Enkaz üzerinde yapılan incelemede dış antenin çarpma sonucu kırıldığı tespit edildi. Helikopter görerek şartlarda uçuş talebinde bulunmuş. Uçuş planını buna göre kaptan hazırlayıp havalanmasını vermiş. Görerek şartlarda uçmak kaptanın sorumluluğudur. Yapılan uçuşun kurallara aykırı bir yanı yoktur" şeklinde konuştu.

'Her hava koşulunda uçulabilir mi? şeklindeki soruya Bakan Yıldırım, "Her hava şartlarında uçar demedim. Kaptanın sorumluluğunda uçulmuştur. Aletli uçuş dediğimiz uçuş şartları vardır. Görerek şartlarda uçuş yolu tercih edilmiştir. Olay bu şekildedir" dedi.

Yıldırım, bunun bir rapor olduğunu, heyetin detaylara ulaşması halinde nihai kaza raporunun ortaya çıkacağını kaydetti. Nihai raporun tamamlanması için bir zaman verilmesinin zor olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, "ELT cihazının imalatçısına gönderip herhangi bir kusur olup olmadığı tespit edilecektir. Birçok testten geçecektir. Motorlar üzerinde incelemeler yapılacaktır. Onun zamanını çalışmalar belirleyecektir. Çalışmaların tamamlanmasının ardından nihai rapor açıklanacak" diye konuştu.

Alman ve Avusturya firması ile ne zaman çalışmalar yapılacak sorusuna Bakan Yıldırım, bu çalışmaların kaza inceleme tarafından yürütüleceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber