Okullarda yaşanan disiplin suçlarında yüzde 68'lik düşüş yaşandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2009 07:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eylem planı sonuç verdi, okulda şiddet azaldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda uyguladığı şiddeti önleme eylem planı olumlu sonuçlar verdi. Okullarda yaşanan disiplin suçlarında 2007-2008 yılları arasında yüzde 68'lik düşüş yaşandı. Plan kapsamında psikologlar, 1.151 rehber öğretmene ve 4 bin sınıf öğretmenine eğitim verdi.

Sorunlu olduğu düşünülen 1.658 öğrencinin de katıldığı toplam 32 toplantıda 'şiddeti önleme' konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) da, İstanbul Kent Güvenliği Projesi kapsamında "Okul ve Okul Çevresinde Şiddetin Önlenmesi" başlıklı çalıştayda okullardaki şiddeti masaya yatırdı. Toplantı sonunda hazırlanan raporda güvenlik yaklaşımının suçlu odaklı olmaktan daha çok, suçu meydana getiren unsurları ortadan kaldırmayı amaçladığına vurgu yapıldı. Çalışmalar kapsamında İstanbul'daki okulların risk haritaları çıkartıldı. Özellikle boşanmış ailelerin çocukları ile bağımlı olduklarından şüphe edilen öğrencilerin suç ile ilişkilerinin diğer çocuklara oranla daha fazla olduğu görüldü. Öğrenci merkezli eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nda gerçekleştirilen değişimlerin şiddetin azaltılmasında etkili olduğuna dikkat çekildi. Çalıştay'da ayrıca medyanın okullarda yaşanan şiddeti yansıtmasının artıları ve eksileri de tartışıldı. Bu anlamda medyanın okullardaki şiddeti haber yapmasının zaman zaman problemler doğurabileceği düşüncesi ağırlık kazandı. Raporda okullarda karşılaşılan güvenlik problemlerinde başvurulacak mercilerin net olarak tespit edilmesi gerektiği de belirtiliyor. Öte yandan İstanbul Emniyeti de, okullara yönelik gerçekleştirdiği OGOP (Okullarda Güvenli Ortam Projesi) ve Kanka projelerinin okullarda şiddeti azalttığı bilgisini verdi.

Öğrenciyi şiddete sevk eden sebepler

Kötü arkadaş çevresi, okulu sevmemesi, uyuşturucu bağımlılığı, okul düzeni ve öğretmen-öğrenci ilişkilerinin sağlıksız işlemesi, çocukların sokakta çalışıyor olması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber