Kamuda verimli ampullerle yıllık 41 milyon lira tasarruf

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi kapsamında kamu kuruluşlarında kullanılan verimli ampuller sayesinde bütçede yıllık 41 milyon lira tasarruf sağlanacağı bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca başlatılan "Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi", özellikle kamu kuruluşlarında etkili oldu.

Söz konusu çalışma kapsamında kamu kuruluşlarının aydınlatılmasında "tasarruflu lambaların" kullanılmaya başlaması, bütçeye önemli katkı sağladı.

2008 yılını "Enerji Verimliliği Yılı" ilan eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, aydınlanmada tasarrufu sağlama çalışmalarını kamu kuruluşları dışında da etkili kılmak için çalışmaları sürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Ulusal Enerji Verimliliği Hareketi" ile ilgili soru önergelerine verdiği yazılı yanıtta, kamu kuruluşlarının artık daha ucuza aydınlatıldığını belirtti.

Kamu kuruluşlarında 1 milyon 828 bin 742 lambanın çıkarıldığını, yerine 1 milyon 758 bin 954 verimli lamba takıldığını kaydeden Güler, satın alınan bu lambaların maliyetinin 11,5 milyon lira olduğunu bildirdi.

Bu maliyetin 101 günde geri kazanıldığına işaret eden Güler, kamu kuruluşlarının aydınlatılmasında, bütçede yıllık 41 milyon lira tasarruf sağlanacağını ifade etti.

2008 yılının "Enerji Verimliliği Yılı" yılı ilan edildiğini anımsatan Bakan Güler, bu kapsamda 2008-2009 yıllarında, ilköğretim öğrencilerinin evlerinden getirecekleri akkor flamanlı lambalar karşılığında, 5 milyon verimli lamba dağıtılmasının planlandığını kaydetti.

Güler, bu lambaların 2 milyon 800 binin dağıtıldığını, kış şartları nedeniyle dağıtımı yetiştirilemeyen lambaların da bu ay itibariyle 28 ilde dağıtımına başlanacağını bildirdi.

Yaygın olarak kullanılan akkor flamanlı lambaların, elektrik enerjisinin yüzde 95'ini ısıya çevirmesi nedeniyle özellikle yaz aylarında bulunduğu yerdeki sıcaklığı daha da yükseltiyor. Bu durum, klima ihtiyacını artırıyor.

Enerji tasarruflu aydınlatma sistemine yüzde 20'lik bir geçiş, yıllık 5,6 milyar kilowat enerji tasarrufu anlamına geliyor. Bu da Afşin-Elbistan A Termik Santrali ya da Keban Hidroelektrik Santrali'nin bir yıllık üretimine denk düşüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber