Hangi hastalıkta nereye gitmeli?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2009 16:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Zengin termal su kaynaklarına sahip Anadolu toplaklarında kurulmuş kaplıcalar binlerce yıldan bu yana insanlık için şifa kaynağı olmaya devam ediyor. Biz de, bu bölgelerden 6 tesis seçerek özelliklerini sizin için araştırdık.

Uluslararası Tıbbi Hidroloji ve Klimatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle'ye en popüler termal kaplıca yörelerini sorduk.

1. Antakya Ottoman Palace - Antakya

Hem tarihi, hem doğal güzellikleriyle son derece önemli bir coğrafyada yer alan Antakya Ottoman Palace, sağlık turizmi konusundaki iddiasını aktivitelerine de yansıtıyor. Otelde sıcak suyun şifasından değişik şekillerde yararlanabilmek için Türk hamamı, jakuzi, buhar odaları ve yüzme havuzu olanakları sunuluyor. Otelde ayrıca fitness center'den spa merkezine kadar pek çok etkinlik ve bakım merkezi de yer alıyor.

Termal suyun özellikleri: Otelin bünyesinde bulunan ve 43 derece doğal sıcaklığı olan suyun 1 litresi 30 gr (29.317mg) mineral içeriyor. Aynca yine 1 litrede 15 mg iyodür adlı mineral bulunuyor. Bu şifalı suyun dünyada eşi ve benzeri olmadığı belirtiliyor. Dünya'nın birçok yerinde termal tesisleriyle ünlü olan Romanya'da bile termal tesislerdeki ortalama mineral oranı 2900 iken Ottoman Palace'ta bu oran 29317,121 yani tam olarak 10 kat daha fazla olarak ölçülüyor.

Hangi hastalıklara iyi geliyor?

Şifalı mineral sular; banyo, içme ve kaplıca kürleriyle şu hastalıklara iyi geliyor: Osteoartrit gibi eklem hastalıklarında, romatoit artrit ve ankilozan spondilit gibi iltihabi romatizmal hastalıklarda, fibromiyalji gibi yumuşak doku romatizmalarında ve kronik bel ağrısında tedavi ile rehabilitasyon amaçlı kullanılıyor. Felç, sinirsel ağrılar, ortopedik ameliyat ve kırıklar sonrası dönemde oldukça fayda sağlıyor. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında etkili oluyor. İltihabik akıntılar, kasık ve alt karın ağrıları gibi kadın hastalıklarında da faydalı olduğu söyleniyor. Ayrıca atar damar ve toplar damar hastalıkları ile hipertansiyon gibi kalp damar hastalıktan ve astım, bronşit, larenjit, faranjit ile sinüzit gibi solunum yolu hastalıklarında da fayda sağlıyor. Tel: 0 326 255 16 16

2. Balçova Termal Tesisleri - İzmir

Şehrin stresli ve kalabalık ortamından uzakta, sırtını verdiği ormanlık alanda, doğal termal kaynaklara sahip olan Fialçova Termal Otel, doğanın kendisine verdiği tüm güzelliklerle sakin ve huzur dolu atmosferi ayağınıza getiriyor. Balçova Termal Otel, bünyesindeki kaplıca, kür merkezi ve çeşitli tedavi ünitelerinin yanı sıra, sosyal aktivite ile spor merkezine de sahip.

Termal suyun özellikleri: Termal otelde 34 - 40 arasında değişen derecelerdeki şifalı sulardan faydalanılıyor. Sodyum bikarbonatlı su, 1 litrede 1400 mg mineral içeriyor.

Hangi hastalıklara iyi geliyor?

Romatoid artrit, ankilozan spondilit, psoriatik artrit ve kollajen doku hastalıktan gibi iltihabi romatizmal hastalıklarda, kireçlenmeler gibi eklem hastalıklarında, fibromiyalji, periartrit, tendinit, bursit ve epikondilit gibi romatizmal ve yumuşak doku hastalıklarında fayda sağlıyor. Şifalı su aynı zamanda bel-boyun fıtık ve ağrılarında, osteporoz, paget hastalığı ve gut gibi kemik-metabolizma hastalıklarında da etkili oluyor. Termal su; kırıklarda, felç durumlarında, multiple skleroz ve parkinson hastalıklarında da rehabilitasyon amaçlı kullanılıyor.

Tel: 0 232 259 01 02

3. Afyon Thermal Resort Oruçoğlu - Afyon

Thermal Resort Oruçoğlu Otel, tarihte "Şifalı Frigya" olarak bilinen ve yüzyıllardan beri insanlığa şifa dağıtan bu termal havzada Türkiye'nin İlk özel termal yatırımı olarak kurulmuş. Geniş kapsamlı bir fizik tedavi - rehabilitasyon merkezi bulunan bu otel. Organizasyonlardan, sağlık ve eğlence olanaklarına kadar uzanan pek çok hizmet yelpazesine sahip.

Termal suyun özellikleri: Termal su, 3455,9 mg/lt toplam mineralizasyona sahip. Termal su; sodyum bikarbonatlı, florürlü ve karışık nitelikte termomineralli su niteliği taşıyor.

Hangi hastalıklara iyi geliyor?

Romatoid artrit gibi inflamatuar romatizmal hastalıklarda, kronik bel ağnlarında, osteoartrit gibi eklem hastalıklarında, fibromiyalji gibi yumuşak doku hastalıklarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılıyor. Romatizmal hastalıklarda yaşam kalitesini düşüren ağrıları hafiflettiği bilimsel olarak gösterilmiş. Ortopedik ameliyat sorunlarında, kas iskelet sistemine yönelik ameliyatlar sonrasında oluşan eklem tutukluklarında, kas sertliklerinin giderilmesinde, kemik yapıdaki kırıkların sağlıklı ve daha kısa sürede iyileştirilmesinde yarar sağlıyor. Termal su birçok deri hastalıklarının tıbbi tedavilerine de kolaylaştırıcı etkide bulunuyor. Tel: 0 272 251 50 50

4. SPA Herakles Thermal Otel - Denizli

Beyaz Cennet Pamukkale'nin T.C. Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı ilk oteli SPA Herakles Termal Otel, dinlence, eğlence, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti veriyor. Dağların eteğinde, yemyeşil bir arazide kurulan SPA Herakles Termal Otelin tüm odalarında 24 saat boyunca sağlıklı termal su bulunuyor.

Termal suyun özellikleri: Bahçenin ana kaynağından "55° derece çıkan Karahayıt'ın kendine has kırmızı, şifalı termal suyu, dinlenme havuzunda bekletilip, 37-38 derece sıcaklıktaki 1.30 metre derinliğindeki termal havuza veriliyor.

Hangi hastalıklara iyi geliyor? Romatizmal hastalıklarda, kemik erimesinde, siyatikte, bel-boyun fıtığında, kireçlenmede, dolaşım sistemi hastalıklarında, nörolojik rehabilitasyon gerektiren hastalıklarda, ameliyat sonrası tutukluk ve sertliklerin giderilmesinde, kadın hastalıklarında, stres ve strese bağlı tüm hastalıkların rehabilitasyonunda, uykusuzluk ve yorgunluklarda, saç, tırnak ve derideki hücrelerin canlanmasında etkili oluyor. İçme kürü olarak da; mide ile yemek borusu rahatsızlıklarında ve üriner sistem taşlarında fayda sağlıyor, kemik erimesinde kalsiyum eksikliğini tamamlıyor. Tel: 0 258 271 44 25

5. Asya Kızılcahamam Termal Tatil Köyü - Ankara

Asya Kızılcahamam Termal Tatil Köyü, sağlıklı ve eğlenceli zaman geçirmeniz için cilt bakımından masajlara, egzersizlerden akupunktura kadar pek çok hizmet sunuyor.

Termal suyun özellikleri: Havuz ve küvetlerde 37- 40 derecelerde kullanılan kaplıca suyu 2700 mg litremineral içeriyor. Sodyum, bikarbonat, klorürlü ve florürlü geçiş karakterinde karışık temromineralli su niteliği taşıyor.

Hangi hastalıklara iyi geliyor? Kireçlenmelere bağlı eklem hastalıklarında, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi iltihaplı romatizmal hastalıklarda, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku romatizmalarında, boyun, sırt, bel ile diğer eklem ağrılarında fayda sağlıyor. Ayrıca boyun ve bel fıtığı ağrılarında, omurga hastalıklarında ve spor sonrası ağrılarda etkili oluyor. Tel: 0 312 736 40 00

6. Balıklı Kaplıca - Sivas

Kangal Balıklı Kaplıca'nın ülkemiz termal kaplıcaları içerisinde kendine özgü bir yer edinmiş. Tedavinin özelliği nedeniyle bu kaplıcanın dünyada bir benzeri olmadığı belirtiliyor. Suyun içinde bulunan balıkların sedef hastalığını tedavi etmesi, kaplıcanın ününü ve özelliğini daha da artırıyor.

Termal suyun özellikleri: Bu kaplıcada, tedavisi mümkün olmayan Sedef hastalığının 2-10 santim büyüklüğündeki sazangiller familyasından olan Cyprinion Macrostamus (Beni balığı) ve Garra rufa (yağlı balık) türündeki balıklar tarafından iyileştirildiği ve ciltte oluşan izlerin kaybolduğu belirtiliyor. Dişleri olmayan bu balıklar, 36-37 derece sıcaklıktaki suyun yumuşatmış olduğu kabarık yara kabuklarını yavaş ağız (dudak) hareketleriyle acıtmadan ve kanatmadan kopararak cildi pürüzsüz hale gelinceye kadar temizliyor.

Hangi hastalıklara iyi geliyor? En başta sedef gibi önemli bir cilt hastalığına iyi geldiği biliniyor. Dünyada sedef hastalığı üzerine sivrilmiş üç kaplıca merkezinden biri olma özelliği taşıyor. Ayrıca romatizma hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber