Tüp bebek umuduna devlet desteği

Haber Giriş : 22 Aralık 2004 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aileleri sağlamlaştıran, eşleri birbirine bağlayan en büyük mutluluktur çocuk. Aynı zamanda da, birbirlerini seven iki bireyin meydana getirdiği, kutsal bir meyve... Ancak ülkemizdeki çiftlerin yüzde 15'i ne yazık ki çocuk sahibi olamıyor. Tıbbi tedavilerden bir sonuç alınamazsa, yapılacak bir tek seçenek kalıyor: Tüp bebek.

Hem zahmetli hem de pahalı

İlk kez 1988 yılında ülkemizde uygulanan bu yöntemle doğan tüp bebek, şimdi 16 yaşında bir genç kız. Ancak, hem oldukça zahmetli ve pahalı hem de garantisi olmayan bir yöntem. Özellikle dar gelirli ailelerin altından kalkamayacağı maliyetlere ulaşan bu yöntemi, şimdiye kadar sadece yüksek gelir seviyesine sahip insanlar deniyordu. Günümüzde tüp bebek tedavisi hizmetini veren kamu ve özel merkezlerin sayısı 50 civarında. Kamu merkezlerinde uygulanan tedavinin maliyeti ilaçlar hariç 1000-1500 dolar civarında. Özel merkezlerde ise bu tutar kamunun iki katı. Bir de kullanılan ilaçların maliyeti var ki onlar da tüp bebek tedavi maliyetine yakın rakamlarda. Üstelik tüm bu masrafları edip umutla beklemeye başlamışken, ilk seferde hatta daha sonraki denemelerde başarılı olunamayabiliyor. Emekli Sandığı'na bağlı sigortalılar sadece kullanılan ilaçların bir kısmı için devletten destek alabiliyorken, SSK'ya bağlı sigortalılar için tüp bebek tedavisi tamamen sigorta kapsamının dışında tutuluyordu.

Devlet desteği yolda

AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin,
çeşitli sağlık problemleri sonucunda çocuk sahibi olamayan ailelerin tek umudu olan tüp bebek yönteminin sosyal sigorta kapsamına dahil edilmesini amaçlayan bir araştırma raporunu başbakanlığa sundu. Sağlık Bakanlığı da bu konu ile ilgili bir araştırma başlattı. Eğer bu araştırma meclisten geçer ve yasalaşırsa 2005 yılından itibaren tüp bebek harcamalarını devlet finanse edecek.

Bir çok ülkede masrafı devlet ödüyor

Tüp bebek tedavisinin masrafları, dünyada bir çok ülkede devlet tarafından karşılanıyor. Çünkü bu tedavi sağlık sigortası kapsamı dışında bırakılan estetik gibi zorunlu olmayan tedavilerden çok faklı. Yani; tüp bebek tedavisine başvurmak kişinin keyfi iradesi dışında önemli bir sağlık sorunu. Türkiye'de ise şu an yürürlükte olan uygulamaya göre herkes kendi imkanları ile yaptırmak zorunda. Devlet kurumları konu ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Devletin tedavi masraflarını hangi şartlarda ve oranda karşılayacağına ilişkin esaslar belirlendikten sonra gerekli yasal düzenleme uygulamaya konulacak...

Kimler yararlanamayacak

Tüp bebek
tedavisinin oldukça maliyetli olması, hazırlanan yasanın da kapsamını hayli daraltacak. Örneğin, devletin masrafları karşılayabilmesi için en az on yıllık evli olmak ve bu süre içinde hiç çocuk sahibi olamamak gibi bir sınırın uygulanması düşünülüyor. Ayrıca, bu şartı taşıyan kişilerin tedavi masrafları, ilk denemede başarılı olunamazsa, sadece ikinci bir tedavi hakkı ile sınırlandırılacak. Emekli Sandığı, Bağ-kur ve SSK tek bir çatı altında birleştirilirse çalışmaların uygulanabilmesi çok daha kolaylaşacak. Ancak bu kurumlara ait hastanelerde şimdilik tüp bebek tedavisi yapılmadığı için tedavi özel sağlık kurumlarında gerçekleştirilecek, devlet tedavi bedelini bu kurumlara ödeyecek.

Çocuk sahibi olmak, herkesin hakkı

Öncelikle, böylesine önemli bir konuda bir rapor hazırlayarak başbakanlığa sunan ve konu ile ilgili incelemelerin başlatılmasını sağlayan milletvekili Sayın Fatma Şahin'i tebrik ediyorum. Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ'ın da bu konuda elinden geleni yapacağına inanıyorum... KALIN SAĞLICAKLA...
Saadettin Teksoy/ Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber