Şahin: 70 milyonun dinlendiği doğru değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2009 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 70 milyonun dinlendiğinin doğru olmadığını belirterek, "Bundan bir süre önce açıkladığı kadarıyla 70 milyon değil, 70 bin vatandaşımızın telefonlarının dinlendiğini biliyoruz. Dinlemeler savcıların talebi üzerine yargı kararıyla yapılıyor." dedi.

Şahin, AK Parti Genel Merkezi'nde, AK Parti 50. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularının cevapladı.

Telefon dinlemeleriyle ilgili bir soru üzerine Şahin, bir milletvekilinin telefon dinlemeleriyle ilgili kendisine yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine cevap verdiğine işaret ederek, "Türkiye'de mahkemelerce kaç vatandaşımızın iletişim bilgilerinin tespitiyle ilgili yargı kararı var bu konuda bakanlığımızda herhangi bir kayıt olmadığı için ilgili birimlere yazılar yazdık. Cevap geldiğinde milletvekili arkadaşımıza bunları ileteceğiz. Ancak hemen şunu söyleyeyim Telekomünikasyon İletişim Başkanı bu konuda geçenlerde bir televizyon kanalında açıklama yapmıştı. 60 bin civarında mahkeme kararının kendilerine son 3 yıl içinde intikal ettiğini ifade etmişti. Demek ki Türkiye'de yasal olarak suç ve suçlu ile mücadele bakımından 70 bin civarında vatandaşımızın telefonunun dinlendiği anlaşılıyor. Bunlardan 12 bin 841'i herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı için imha edilmiş, böyle bir ilave açıklama yapmayı gerekli gördüğüm için sizin bu sorunuza cevap verme ihtilacı duydum.'' diye konuştu.

Basın mensuplarının "Telefon dinlemelerle ilgili ciddi bir kaygı var'' yönündeki sözleri üzerine Şahin, şunları söyledi: "Yani '70 milyon dinleniyor' deniyor. Bu tabii ki doğru değil. Bu konuda gerçek veriler biraz önce ifade ettiğim gibi iletişim başkanlığındadır. Çünkü tüm yargı kararları bu başkanlığa gelir. Bu Başkanlıkça da bir değerlendirmeye tabii tutuluyor. Bildiğim kadarıyla. Sayın Başkan'ın bundan bir süre önce açıkladığı kadarıyla 70 milyon değil, 70 bin vatandaşımızın telefonlarının dinlendiğini biliyoruz. Benim verdiğim cevapta da bunun 12 bin 800 küsurunun herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı için yine CMUK'un 135. maddesi gereğince imha edildiği anlaşılıyor. O nedenle bu doğru bilgileri kamuoyuna sizler aksettirme ihtiyacı duydum.''

Dinlemelerin savcıların talebi üzerine yargı kararıyla yapıldığının altını çizen Şahin, "Bunun dışında herhangi bir dinleme yasal olarak mümkün değil zaten. Bunların delil olma durumu da söz konusu değil." ifadesini kullandı.

ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN EVRAK GELDİ

Almanya'da devam eden Deniz Feneri davasıyla ilgili bir soru üzerine ise Şahin, ''Deniz Feneri diye nitelenen Almanya'da bitmiş veya şu anda yeniden başlatılmış bir soruşturma ile ilgili geçtiğimiz Cuma günü 11.15 civarında Türkiye'nin Almanya Büyükelçiliği'nden bize bir evrak geldi. Bakanlığımız, ilgili genel müdürlüğümüz evrakları inceliyor. Tabii tercüme edecek. Ama önümüzdeki hafta zannediyorum ki ne talep ettiklerini önümüze getirirler.'' şeklinde konuştu.

Dosyada RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin banka hesaplarının incelenmesinin talep edilip edilmediği yönündeki bir soru üzerine Şahin, şöyle konuştu: ''Geçtiğimiz cuma günü geldi. Geldiğini bana arkadaşlarım sözlü olarak bildirdi. İlgili genel müdürlükte bu evraklarla ilgili inceleme yapılıyor. İnceleme bittiğinde herhalde gereken yapılacaktır. Çünkü Adalet Bakanlığı'nın görevi bu adli yardımlaşma talebinin uluslar arası anlaşmalar bağlamında değerlendirilmesi ve gerekirse bunların cumhuriyet savcılıklarına intikalini sağlamaktan ibarettir. Biz herhangi bir yargılama yapmıyoruz. Sadece gelen evraklarla ilgili işlem yapıyoruz. Yani ilgili yerlere gönderiyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber