Polise 20 ayrı noktadan saldırı oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2009 21:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güler: Polise 20 ayrı noktadan saldırı oldu

İstanbul - İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim ve çevresindeki 1 Mayıs kutlamaları sırasında marjinal grupların polise 20 ayrı noktadan saldırısı olduğunu bildirdi.

Güler, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde, İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile bugün kentte yaşananlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

"Belli illegal örgütlerin, marjinal grupların, sabote etmek amacıyla her vesileyle Taksim'e çıkmak, işçi örgütlerinin arkasına takılmak, provokatif eylemlerde bulunmak istemesi" nedeniyle istenmeyen görüntülerin ortaya çıktığını ifade eden Güler, bunun kendilerini üzdüğünü söyledi.

Vali Güler, "Bu yılki 1 Mayıs'ın farklılığı, Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil şeklinde idrak edilmiş olmasıdır" şeklinde konuştu.

Sadece Taksim'e endeksli bir Emek ve Dayanışma Bayramı'ndan bahsetmenin haksızlık olacağını düşündüğünü dile getiren Güler, önceki mutabakata göre, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin de içinde bulunduğu diğer örgütlerin ve CHP yöneticilerinin de yer aldığı bir grubun Taksim'e gelerek saygı duruşunda bulunduğunu, bu örgütlerin mesajlarını ilettiklerini ve bu anlamda 1 Mayıs'ın amacına ulaşmış olduğunu vurguladı.

Vali Güler, bazı grupların bu günü sabote etmek adına önceki yıllarda benzerini yaptıkları davranışları sergilediklerini belirterek, vatandaşlara, polisin yaptığı davranışları izlerken, polise yapılan davranışları da izlemeleri önerisinde bulunduğunu, bu anlamda mukayese yapabilecek bir ortamın oluştuğunu söyledi.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi polise yine taş, sopa, molotofkokteyli ve çelik bilyelerle saldırıldığına dikkati çeken Güler, taşların kaldırımlardan söküldüğünü, bazı iş yerlerinde yangın çıkmasına yol açacak saldırılar yaşandığını ve araçların tahrip edildiğini anlattı.

Vali Güler, tüm bunların faillerinin tek tek belirlenip kanuni gereğinin yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Olaylarda 29'u kadın olmak üzere 108 gözaltı yapıldı. Olaylar sırasında 21 güvenlik görevlimiz de yaralandı. POlis arkadaşlarımızın tedavileri yapılıyor. Vatandaşlarımızdan da küçük yaralanmalar oldu."

Bunların hiçbirinin işçi veya sendika görevlisi olmadığına işaret eden Vali Güler, bu kişilerin, herhangi bir siyasi parti veya bu kutlamalara katılan gruplara mensup insanlar olmadığını söyledi.

Güler, kutlamalarda "sorumluluk duygusu içerisinde hareket eden" sendikalara da teşekkür etti.

Tedbirlerin, önemli bir planlama ve koordinasyon içinde yürütüldüğünü dile getiren Güler, "İstanbul'un bir marka değeri var, İstanbul bir dünya şehri. Ancak, bütün meseleyi Taksim'e indirgememek lazım. Uzun süreden beri özlenen bir tablonun yaratıldığına inanıyorum. Taksim kutlamalara tahsis edilirs, orada önemli sıkıntılar olur. Bugün makul sayıda bir katılım olmasına rağmen hayatın ne kadar etkilendiğini gördük" şeklinde konuştu.

Kazancı Yokuşu'na çelenk bırakılıp anma yapılarak, oradaki taleplerin de karşılandığını belirten Vali Güler, daha önce kapatılan metro ve füniküler hatları ve trafikle ilgili alınan tedbirlerin tümünün saat 16.00 itibarıyla kaldırıldığını ve hayatın normale döndüğünü bildirdi.

Vali Güler, İstanbul'da geçmiş yıllara göre kötü görüntülerin yaşanmadığını vurgulayarak, "İstanbul polisi büyük bir hassasiyet göstermiştir ve son ana kadar sabretmiştir. Çok az yerde gaz kullanımına gitmiştir. İhtiyacın gerektiği yerlerde bu yapılmıştır. İşçi kuruluşları ve mutabakat sağlanan sendikalarla ilgili herhangi bir zor kullanma yaşanmadı. Polise yapılan saldırılar ve zorla Taksim'e girme teşebbüslerinde zor kullanıma gidilmiştir" diye konuştu.

İstanbul genelinde 25 bin polisin görev yaptığını ifade eden Güler, sendika yöneticilerinin, "makul sayıya ulaştıkları" yönünde açıklamaları olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber