Sağlık Bakanlığı: Domuz gribinde 6. seviye alarm olursa okullar tatil edilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2009 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, halen 5. seviyede alarm durumu ilan edilen domuz gribiyle ilgili 6. derece alarma geçilmesi halinde olağanüstü tedbirler alınacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, domuz gribine karşı her türlü tedbiri aldıklarını belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü 6. seviyeyi açıklarsa insanların okullar, tiyatro, sinema gibi alanlarda bir araya gelmelerine kısıtlama getirilebilir. Ya da tamamen durdurma olabilir. Okulların tatili, bazı işyerlerinde az kişilerin çalışması olabilir." dedi.

Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığı'nda yapılan basın toplantısıyla domuz gribine karşı alınan son önlemleri anlattı. Meksika'da başlayan domuz gribinin ABD ve birçok ülkeye sirayet ettiğini dile getiren Buzgan, hastalığın Meksika, ABD, İngiltere, İspanya, Almanya ve Kanada'da insandan insana bulaştığının kanıtlandığını ifade etti. Kanada'da ise insandan domuza bulaştığının belirlendiğini dile getiren Buzgan, Dünya Sağlık Örgütü pandemik alarm seviyesini 5 olarak açıkladığını, bunun üzerine Türkiye'deki Bilim Kurulu'nun 10 gün önce acilen toplandığını ve 81 il valiliğine yapılması gerekenlerin genelgeyle bildirildiğini vurguladı. Hastalığın görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye hastalık gelmesini engellemek üzere havaalanları ve sınır kapılarında sağlık taraması yapıldığını kaydeden Buzgan, ayrıntılı vaka incelemesi yapıldığını şüpheli hallere rastlandığında hastanelerin devreye girdiğini söyledi.

DSÖ'den yapılan açıklamaya göre 20 ülkede 985 vakanın doğrulandığını, 26 ölüm bildirildiğine dikkat çeken Buzgan, "Bütün tedbirlere rağmen hastalığın ülkemize geleceği söz konusu olabileceğinden tedbirleri alıyoruz. Gelme riski var. 2005 yılında oluşturduğumuz Ulusal Pandemi Komitesi ile çalışmalara başladık. Anti viral ilaç ve koruyucu sağlık ekipmanı stoku yapıldı. Dünyadaki gelişmeler yakından izleniyor." dedi.

Panik oluşturabilecek haberlerin kamuoyunu bilgilendirmeye pek faydası olmadığına işaret eden Buzgan, Spekülatif haberlere itibar edilmemesini istedi. Hakkari'ye bağlı Akbulut köyünde hastalık ihbarı yapılmasının ardından yapılan incelemelerde hastalık bulunmadığını söyleyen Buzgan, alınan numunelerin Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Başkanlığı labaratuarlarında incelendiğini ve köyde domuz gribinin olmadığının kesinleştiğini dile getirdi.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Buzgan, Antalya'da domuz gribi şüphesiyle öldüğü iddia edilen kişinin son durumuna ilişkin olarak, "Antalya'da vefat eden şahıs grip belirtisi göstermeden hastanede vefat ettiğini biliyoruz. Otopsi yapıldı. Griple alakalı semptomların olmadığını görüyoruz. Şüpheli olmasa da otopside spesifik durumlar var. Vefat eden kişinin materyallerini aldık. İnceleme yapılarak sonucu bildireceğiz. Gereksiz yere olmayan bir şeyi domuz gribi çıktı şeklinde haber yapmak doğru olmaz." diye konuştu.

HASTALIĞA KARŞI 2 MİLYON KUTU İLAÇ

Hastalığa karşı kullanılacak ilaçların yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Buzgan, domuz gribinin tedavisinde 2 klasik ilaç bulunduğunu, bunun da Sağlık Bakanlığı tarafından pandemiye karşı stoklandığını dile getirdi. Bu ilacın eczanelerde de bulunduğunu aktaran Buzgan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ek ilaçlar stoklara girecek. Koruyucu kitler yeterli. Lojistik açıdan herhangi bir sorun yok. 1 milyon 200 bin kutu ilaç var. 6 milyon kişinin tedavisi 12 milyon kişinin korunma dozu anlamına geliyor. 800 bin kutu daha eklenecek ve 2 milyona çıkacak."

İKİNCİ DALGA SONBAHARDA BAŞLAYABİLİR

Domuz gribi dalgasının Türkiye'ye ulaşmadan da sona erebileceğini belirten Buzgan, "İkinci dalga daha önemli olabilir. Sonbahar ile beraber ikinci dalga başlayabilir." dedi.

Ankara ve İstanbul havaalanında önlem alındı. Diğer havaalanlarında neden önlem alınmadı? sorusana karşılık Buzgan, tüm uluslararası uçuşlara açık havaalanları limanlar ve hudut kapılarında sağlık taraması işlemlerinin yapıldığını vurguladı.

12 Nisan 2009 tarihi sonrasında Meksika ve vakaların görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye gelenlere yönelik ne tür çalışmalar yapıldı sorusana ise şöyle cevap verdi: "23 Nisan şenlikleri sebebiyle gelenlerin hepsinin kaldıkları yerler sorgulandı. Bir vakada şüpheli durum vardı. Grip belirtileri vardı. İncelendi numuneler normal mevsimsel grip olarak sonuçlandı. Yine Türkiye'de yapılan iki uluslar arası toplantı için gelenlerle ilgili kaldıkları yerlerde tarama yaptık. Meksika başta olmak üzere çalışma sonucunda riskli durumla karşılaşmadık."

HAVALANLARINDA ÜÇLÜ KONTROL

Havaalanlarında kişilere form doldurma konusunda bilgi veren Hudut ve Sahiller Sağlığı Genel Müdürü İbrahim Şentürk de şunları söyledi: "Tüm belgeler kontrol edildikten sonra uçuşa izin veriliyor. Bu rötarlara sebep olsa bile buna devam edeceğiz. İkinci tedbir olarak körük başlarındaki hekim ve sağlık personeli kulaktan ısı kontrolleri yapılıyor. Üçüncü önlem olarak kaçak olabileceği düşüncesiyle termal kameralarla tüm yolcular kayıttan geçiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber