Hastalarını para uğruna çivilediler

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Mayıs 2009 09:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

SGK'yı 30 milyon dolar zararı uğrattıkları gerekçesiyle 24 beyin cerrahının gözaltına alındığı operasyonda korkunç gerçek: 10 bin hasta dosyasını inceleyen bilirkişi heyeti doktorların gerek olmadığı halde yüzlerce hastaya çivi ve disk protezi taktığını belirledi

İstanbul'da yürütülen 'Altın Omurga' operasyonu korku filmlerini aratmayan bir iddiayı gündeme getirdi. Cerrahlar gerek olmadığı halde yüzlerce hastaya çivi ve bazı medikal cihazlar taktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, 2 yıl önce, İstanbul'daki bazı medikal şirketlere SGK'dan yüksek miktarda ödeme yapıldığını belirdi. Müfettişler incelemeleri sonucu hazırladıkları raporla Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak suç duyurusunda bulundu. Savcılık talimatıyla bir yıl araştırma yapan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri doktorların fıtık ve omurilik ameliyatlarında gerekmediği halde firmaların talebi doğrultusunda hastalara medikal malzeme takıldığını tespit etti.

10 BİN HASTA DOSYASI İNCELENDİ

Bu bilgiden hareket eden savcılık, 3 beyin cerrahından oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturdu. Heyet, doktorların ameliyat ettiği 25 bin hastadan 10 bininin dosyasını inceledi.

Heyetin hazırladığı rapor, korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Doktorların fıtık ve omurilik ameliyatlarında gerekmediği halde yüzlerce hastaya değerleri bin ile 13 bin lira arasında değişen 'cervical peek cage', 'cervical disk protezi' ve çivi taktığı belirlendi. Doktorların bazı hastalara da gereğinden fazla malzeme taktıkları ortaya çıktı.

Bununla da kalmayan hekimler, ilaç ve fizik tedaviyle iyileşebilecek hastaları ameliyat masasına yatırmaktan çekinmedi.

Devlet hastanelerinde görevli 20 beyin cerrahı, fıtık ve omurilik ameliyatlarını özel hastanelerde yaptı. Bu ameliyatları özel hastane cerrahları yapmış gibi raporlar düzenlendi. Doktorlar operasyon başına yüzde 10 ila 40 arasında komisyon aldı.

Doktorlara villa rüşveti

İddialara göre medikal şirketler, vurgunun ortaya çıkmaması için SGK'da Fatura İnceleme Müdürü olarak görev yapan beyin cerrahı S. E. K. ile anlaştı. Sürekli rüşvet verilen cerraha İzmir'de bir de villa hediye edildi. Operasyonu haber alan cerrah S. E. K.'nın istifa ederek özel bir hastanede cerrahlığa başladığı saptandı. Polis, vurgunun şu ana kadar tespit edilen boyutunun 30 milyon lirayı bulduğunu belirtti.

Devrim TOSUNOĞLU / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber