Polislerin stad dışına çıkışı ertelendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2009 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, statlardaki güvenliğin emniyet güçlerince karşılanmaya devam edeceğini belirterek, "Maçlardaki güvenlik ile ilgili hiçbir aksama olmayacak. Her tedbir alınacak o konuda hiçbir endişeye mahal yok" dedi.

Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanında gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Atalay, 2005 yılında 5149 Sayılı Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanununun çıkarıldığını hatırlattı.

Kulüp ve Federasyonun işbirliği ile statların içindeki güvenliğin sağlanması için özel güvenlik sisteminden faydalanılması ve geliştirilmesi konusunda bu yasada hükümler bulunduğunu ifade eden Atalay, "Bunun için de bir yıl süre verildi. 2005 yılı Mayıs ayında bu tamamlanacaktı. Bir gelişme olmadığı için 2009 yılının 5 Mayıs tarihine bu uygulama ertelendi. Özel güvenlik bir miktar geliştirildi. Bazı maçlarda özel güvenlik görevlileri de görev yaptı. Ancak şu anda statlarda güvenliği sağlayacak şekilde bir gelişme olmadı.

16 Nisanda Kulüpler Birliği yöneticileri ve Futbol Federasyonu yöneticileri Bakanlığımıza geldi. Bu sürenin biraz daha uzatılması yönünde bir karar aldık. Bugün de bütün Valiliklere bir genelge gönderdik. Talep edildiği taktirde ve talep edildiği sürece, güvenlik birimlerimiz burada görev yapacak. Hem polis hem özel güvenlik görevlileri birlikte görev yapsın istiyoruz. Ama bizim beklentimiz ve talebimiz, spor karşılaşmalarında giderek özel güvenlikten faydalanma sisteminin hızla tamamlanmasıdır" dedi.

Atalay, bir gazetecinin "Mardin'deki saldırı olayından sonra koruculuk sistemi konusunda tartışmalar yapıldı. Bazı kişiler koruculuğun kaldırılmasını, bazı kişiler rehabilite edilmesini savunurken, Genelkurmay Başkanlığı da bir açıklama yaparak olaylardan koruculuk sisteminin sorumlu tutulamayacağını açıkladı. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılacak mı, görüşünüz nedir?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bu köydeki vahşetin ve acı olayın tamamen koruculuk sistemi üzerine oturtulması doğru değil. Bu olayın kendine has pek çok faktörü var" dedi.

Olayla ilgili nedenler ve faktörlerin analizlerinin yapıldığını,bir kısmının da basında yer aldığını hatırlatan Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu olayda korucular rol almıştır. Hayatını kaybedenler içinde de korucular vardır, zanlılar içinde de korucu vardır. Ama olay tamamen koruculuk sisteminin kendisinden kaynaklanan bir olay değildir.

Koruculuğun eleştirilecek, tartışılacak, yeniden düzenlenmesi gereken tabii ki boyutları olabilir. Zaten bunlar değerlendiriliyor. Nitekim 2007 yılında Köy Kanunu'nda bu konuda belli değişiklikler yapılmıştı. Ama doğrusu koruculuğun kaldırılması yolunda bir çalışma yok. Bu ifadeleri biraz ileri ifadeler olarak görüyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber