Karşılıksız çek davaları düşecek 'yeni hesap' açtırmak zorlaşacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Mayıs 2009 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN

Hükümet, Çek Yasası'nda krizin getirdiği sorunların aşılmasını amaçlayan operasyon yaptı. Karşılıksız çek bedelini faiziyle ödeyenler hakkındaki soruşturma, dava ve mahkumiyet kararlarını ortadan kaldıran tasarı, çek hesabı açılmasını da zorlaştırıyor.

Tasarıdaki bazı hükümler şöyle:

Bankalar, önce çek hesabı açtırmak isteyenin yasaklı olup olmadığını kontrol edecek, kişinin ekonomik ve sosyal durumunun belirlenmesinde gerekli özeni gösterecek.

Bankalar, çek hesabı açtırmak isteyenlerin yasaklılık durumuna ilişkin adli sicil kayıtlarını, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaport örneklerini, yerleşim yeri belgelerini, vergi kimlik numaralarını isteyecek.

Tacir olanların ayrıca ticaret sicili kayıtlarını alacak. Bankalar, çek hesabının kapatılması halinde, bunları, hesabın kapatıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklamakla yükümlü olacak. Çekin karşılığının tamamen veya kısmen bulunmaması halinde çek düzenleyenin bankaca bilinen adresleri talebi halinde hamiline verilecek.

Çek hesabı, kişinin veya yasal temsilcisinin imzası olmadan açılamayacak. Çek hesabı açılmasını veya mevcut çek hesabından çek defteri verilmesini isteyen kişi, her defasında "tacir olup olmadığı ve kendisi hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı bulunmadığını" bankaya yazılı bildirecek.

Tacir tüzel kişinin yönetim organında görev yapan, temsilcisi veya imza yetkilisi kişilerden biri hakkında, "çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı" kararı varsa, tüzel kişiye çek hesabı açılmayacak.

Hamiline düzenlenecek çekler için sadece bu çeklere ilişkin işlemlerin işlendiği ayrı çek hesapları açılacak. Hamiline düzenlenecek çeklerin yapraklarında "hamiline" ibaresi matbu yer alacak.

Çek defterinin her bir yaprağına, "çek hesabının numarası, çek hesabının bulunduğu banka şubesinin adı, çek hesabı sahibi gerçek kişinin adı ve soyadı, tüzel kişinin adı, çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişinin vergi kimlik numarası" yazılacak.

Tüzel kişi adına çek düzenleyen kişinin adı ve soyadı, çek üzerine açıkça belirtilecek. Çek hesabı, ancak sahibinin veya yasal temsilcisinin yazılı talebi ya da zaman aşımı süresinin dolması ile kapatılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber