Sicil affından dönenler şokta!

Haber Giriş : 13 Mayıs 2009 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen: Sicil Affından Dönenler Şokta!

1999 ? 2005 yılları arası çeşitli disiplin cezaları ile memuriyeti sona erenler; 22.06.2006 tarih 5525 sayılı kanun ile haklarındaki disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılınca memuriyeti geri döndüler. Memuriyetten sayılmayan sürelerini borçlanmak için SGK'ya müracaat ettiler fakat aldıkları cevap karşısında şoke oldular.

Disiplin affından faydalanan öğretmenler, görevden alındıkları süre ile göreve iade edildikleri süre arasındaki günlerini borçlanmak istediklerinde öğretmenlere; 5?6 yıllık bir süre için 24.000?30.000 TL arasındaki meblağlar çıkarılıyor ve 2 yıl içerisinde ödemeleri isteniyor. Aylık 1000 TL üzerinde ödeme yapması gereken ve tek maaşla ev geçindirmeye çalışan öğretmenler kara kara düşünüyor.

5754 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 68. Maddesinin Geçici 4. Maddesi ?Personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu 23/4/1999 tarihi ile 14/2/2005 tarihleri arasında memuriyetleri sona erenlerden, 22/6/2006 tarihli ve 5525 sayılı Kanun uyarınca haklarında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılanların, bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde Kuruma müracaatları halinde, görevlerinden ayrıldıkları tarih ile göreve başladıkları tarih arasındaki prim veya kesenek ödenmemiş süreleri, istekleri halinde, görevlerinden ayrıldıkları derece ve kademelerine prim veya kesenek ödenmemiş veya borçlanmak istedikleri sürenin her üç yılına bir derece ve her yılına bir kademe verilmek ve öğrenim durumları itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesindeki yükselebilecekleri dereceleri geçmemek üzere tespit edilecek derece, kademe ve ek göstergeleri ile emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait tüm unsurların toplamının müracaat tarihinde yürürlükte olan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarlar esas alınarak, yine o tarihteki kesenek ve karşılık oranları borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılır. Bundan doğacak borç tutarının tamamı borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde kendileri tarafından eşit taksitlerle veya defaten ödenir.? Demektedir.

5754 Sayılı Kanun çerçevesinde başvuruda bulunan ve memuriyet dışında değerlendirilen sürelerini borçlanmak isteyen öğretmenler sendikaları arayarak sorunlarının gündeme getirilmesini istiyorlar.

Eğitim-Bir-Sen; mağdurlar yine mağdur dedi.

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Ali Yalçın, öğretmenler sicil affından döndüklerine sevinmeli mi üzülmeli mi karar veremiyorlar dedi.

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ali Yalçın; ?8 Mayıs 2008 tarih ve 26870 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan 5754 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun sicil affından dönenlerin memuriyetten sayılamayan günlerinin borçlanılmasına imkan sağlamış, fakat ödenecek tutarı sağlamamıştır? dedi. Memuriyette geçmeyen süreler içinde, sosyal güvenceden yararlanmamış insanlara sanki sağlık giderleri karşılanmış gibi muamele mi yapılmaktadır diye soran Yalçın; görevden alınarak mağduriyet yaşatılanlar yeni bir mağduriyetle karşı karşıya kalmıştır dedi.

Mağdur olan öğretmenler adına Milletvekillerine çağrıda bulunan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı; ?vekillerimizin empati yapmasını ve eksik günlerini borçlanmak isteyen öğretmenlerin aylık 1000 liradan fazla taksiti ödemelerinin mümkün olup olmadığını anlamalarını istiyoruz diyerek; soruna çözüm üretmelerini beklediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber