Yargıtay kararıyla okul yolunu kapattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mayıs 2009 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osman BEKLEYEN- Murat ÇAĞLAR/VAN, (DHA)

VAN'ın Edremit İlçesi'nde, arazisinin içinden yol geçen Hüseyin Alpaslan, yoldan dolayı arazisini kullanamadığı ve yolu kapattıramadığı için Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtı. 4 yıl süren davayı kazanan Alpaslan, bin öğrencinin eğitim gördüğü Edremit Lisesi ve Şamran Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin de kullandığı yolun geçtiği arazisinin kamulaştırılmasını istedi. Ancak Edremit Belediyesi kamulaştırma için yeterince ödeneklerinin olmadığını söyledi. Bunun üzerine Alpaslan, 2 bin 500 metrekarelik arazisinin etrafına tel örgü çekmeye başlayınca okul yolu da kapanmış oldu. Öğretmen ve öğrencileri perişan eden bu gelişme üzerine, Kaymakam Nuri Başaran, alternatif bir yol arayışı içine girdiklerini söyledi.

Van'da eczacılık yapan Hüseyin Alpaslan, 5 yıl önce Edremit'ten 2 bin 500 metrekarelik bir arsa satın aldı. Alpaslan, arsanın içinden yol geçtiği için Kaymakamlık ve Belediye'den yolun kapatılmasını ya da kamulaştırılmasını istedi. Yol, Belediye'de yeterli ödenek olmadığı gerekçesiyle kamulaştırılmayınca Alpaslan, İçişleri Bakanlığı aleyhine Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Bu süre içinde geçen yıl tamamlanan Edremit Lisesi ve Şamran Anadolu Liseleri de mahkemelik olan arazinin hemen üst tarafına yapıldı. Başka alternatif olmadığı için de okuldaki öğretmen ve yaklaşık bin öğrenci mahkemelik olan bu yolu kullanmaya başladı. Açılan dava 4 yıl sonra arazi sahibi Alpaslan, lehine sonuçlandı.

BELEDİYE KAMULAŞTIRMA İÇİN PARA BULAMADI

İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davayı kazanan Alpaslan, yeniden kaymakamlık ve belediye ile görüşmeler yaparak yolun kamulaştırılmasını, aksi taktirde kapatıp arazisini ağaçlandıracağını söyledi. Ancak belediye, kamulaştırma için ödeneklerinin bulunmadığını ifade etti. Kaymakam M. Nuri Başaran ise bölgenin belediye sınırları içinde olduğunu, sorunun da kamulaştırma için para olmamasından kaynaklandığını söyledi. Kaymakam Başaran, ?Şahıs davayı kazanmış. Biz de ne gerekiyorsa yapacağız. Şu an düşündüğümüz alternatif bir yol? dedi.

OKUL YOLU KAPANDI

Alpaslan, aldığı cevaplar karşısında kamulaştırmanın olmayacağını anlayınca, İcra Müdürlüğü ve Tapu Kadastro ekipleriyle gelerek arazisinin tespitini yaptırdı. Sabahın erken saatlerinden itibaren de belirlediği 2 bin 500 metrekarelik arazisinin çevresini tel örgülerle çevirmek için demir kazıklar çakmaya başladı. Alpaslan'ın arazisinin içinde kalan yolun giriş çıkışlarını da kapattırması üzerine, yolu kullanmak zorunda kalan Edremit Lisesi ve Şamran Anadolu Lisesi'nde okuyan yaklaşık bin öğrenci ve öğretmen perişan oldu. Mahalleliler tarafından da kullanılan yolun kapandığını gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizlemeyemezken, öğrenciler de okula gitmek için tepeleri aşarak, Şamran kanalı üzerine kurulu tahta köprüyü kullanmaya başladı.

Açtığı davayı kazanan Alpaslan, ?5 yıl önce bu yolu jandarma kullanıyordu. Burada bu okullar yoktu. Ben yolun kapatılmasını istedim ancak olmadı. İçişleri Bakanlığı'na dava açtım. Davaya itiraz ettiler. Dosyamız Yargıtaya gitti. Yargıtay da benim lehime karar verdi. Bu yolu kapattığım için üzgünüm. Ama 4 yıldır bunun mücadelesini veriyorum. Bugün yarın bir çözüm bulacağız dediler. Ancak bu konuda idarenin gereğini yapmadığını düşünüyorum. Eğer yine zorluk çıkarılırsa AİHM'ye kadar giderim. Biz herkesin hakkına saygılıyız herkeste bize saygı göstersin? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber