Başbakan Erdoğan'ın yeni dış politika danışman ekibi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Mayıs 2009 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Davutoğlu'nun yerine Kalın geldi

Bülent AYDEMİR - Zeynel YAMAN

Yeni dönemde Türkiye'nin dış politikasında önemli atılım yapmayı planlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu'nu Dışişleri Bakanlığı'na getirdikten sonra Başbakanlık'ta yeni bir diplomasi ekibi kuruyor. İlk olarak Başbakanlık Başdanışmanı Davutoğlu'nun yerine üniversiteden öğrencisi olan, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Koordinatörü, Ortadoğu Uzmanı Stratejist Dr. İbrahim Kalın getirildi. Başbakan Başdanışmanı olarak görev yapacak olan Dr. Kalın, daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün strateji kurumları yöneticileri ile birlikte Çankaya Köşkü'ne davet edilmişti. Bir süredir hazırladığı raporlarla hükümetin dış politikasına destek veren Kalın, Başbakan Erdoğan'ın bazı gezilerine de katılmıştı. Davutoğlu'nun yakın çalışma arkadaşı olan Dr. Kalın, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun olduktan sonra, George Washington Üniversitesi' nde beşeri bilimler ve mukayeseli felsefe alanında doktora yaptı. Amerika'da College of the Holy Cross'ta dersler veren Kalın, akademik yayınlarının ve yorum yazılarının yanı sıra MacMillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedik eserlere de katkıda bulundu. Ortadoğu, İslam Dünyası hakkındaki çalışmalarının yanı sıra Batı paradigmalarına da hâkim görüşleriyle tanınan Kalın, kurucusu olduğu SETA'da sosyal ve siyaset içerikli tez ve raporlarıyla gündeme gelmişti.

YENİ DANIŞMANLAR

Başbakan Erdoğan'ın yeni dış politika danışman ekibi ise şu isimlerden oluşuyor: Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan, Büyükelçi Ali Yakıtal, Prof. Dr. Emrullah İşler, Prof. Dr. Abdullah Canbek, Dr. Savaş Barkçin, Dr. İbrahim Kalın, Dr. Ömer Fatih Sayan, Dr. Ali Berat Conkar.

SAABH

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iç ve dış tayin kararnameleri için süreci hızlandırdı. Bakan Davutoğlu'nun gelecek hafta içinde listeleri onaylaması bekleniyor.

Yeni atama kararnamesi Devletin Zirvesi'ni de yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün dış politika başdanışmanı Gürcan Türkoğlu ve Başbakan Erdoğan'ın dış politika baş danışmanı Ali Yakıtal, yurtdışı tayinleri nedeniyle görevlerini devredecek. Türkoğlu'ndan boşalan makama, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü olarak görev yapan Hüseyin Diriöz'ün getirileceği konuşuluyor. Görev süresini tamamlayacak olan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ise merkeze dönecek. Yerine ise, Dışişleri Bakanlığı eski sözcüsü, Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın adı geçiyor. Ali Babacan'ın danışmanı Murat Esenli'nin Pekin'e atanmasının ardından ise, Davutoğlu kendine yeni bir danışman seçecek. ZEYNEP TUĞRUL/ STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber