'Türkçeyi doğru kullan' turnuvası

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dil Kurumu (TDK), büyük ilgi gören futbol maçlarında vatandaşlara 'dile hassasiyet' çağrısı yapacak. Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşmelerini sürdüren TDK, bu amaçla bir futbol turnuvası düzenledi. Oyuncuların formala rına yazılan 'Deyimler ayrı yazılır', 'Zarflar fiilleri niteler' şeklinde sloganlarla dilin doğru kullanılması istendi.

Türk Dil Kurumu (TDK) katıldığı futbol turnuvasında, Türkçenin doğru kullanılmasını teşvik amacıyla oyuncuların formalarına uyarı mesajları yazdırdı. Reklam alanı olarak kullanılan formların ön yüzüne, 'Gereksiz yere yabancı kelime kullanmayın', 'Türkçe sondan eklemeli bir dildir', 'Gereksiz virgül kullanma', 'İkilemeler ayrı yazılır', 'Bağlaç olan ?de, -da ayrı yazılır', 'Deyimler ayrı yazılır', 'Zarflar fiilleri niteler' şeklinde sloganlar yazdıran TDK, Türkçenin doğru kullanımı konusunda dikkatli olunmasını istedi.

Türk Dil Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi arasında futbol turnuvası düzenlendi. Turnuvayı, personelin kaynaşması için sosyal bir aktivite olarak düşündüklerini anlatan TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe konusundaki hassasiyetlerini her ortamda belirtmek istediklerini söyledi. Bu sebeple turnuvaya katılan takım oyuncularının formalarına doğru Türkçe kullanımına dikkat çekmek için çeşitli dilbilgisi kurallarını slogan şeklinde yazdırdıklarını aktardı.

Turnuvanın ilk karşılaşması Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Atatürk Kültür Merkezi-Atatürk Araştırma Merkezi arasında gerçekleştirildi. İkinci karşılaşmaya ise TDK personeli, üzerlerinde Türkçe kurallarının yazılı bulunduğu formalarla çıktı. Maçta seyirciler, oyuncuların üzerlerindeki mesajları okudu. Seyircilerin durumdan memnun olduğunu, kendilerinin de Türkçe konusundaki hassasiyetlerini her ortamda dile getirmenin mutluluğunu duyduklarını açıklayan Başkan Akalın, vatandaşları dilbilgisi konusunda uyarma konusunda bundan sonra da her ortamı değerlendireceklerini söyledi.

Prof. Akalın, Türkiye Futbol Federasyonu ile 26 Eylül'deki Dil Bayramı için ortak bir çalışma içine girdiklerini dile getirdi. Dil Bayramı haftası boyunca yapılacak profesyonel karşılaşmalarda, TDK'nın önereceği bir pankartla futbolcuların sahaya çıkmasını istediklerini belirten Akalın, Federasyon'la görüşmelerin devam ettiği bilgisini verdi. Akalın, Süper Lig'deki takımların sahaya; "Gereksiz yere yabancı kelime kullanmayın" şeklinde ve diğer uyarıları içeren pankartlarla çıkması için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

ASLIHAN AYDIN - ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber