ADSL'deki indirim ne anlam ifade ediyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 13:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türk Telekom hafta içerisinde ADSL ile ilgili bir açıklama yaptı. Ortalık karıştı.

Hafta içerisinde konuyla ilgili basın toplantılarında, internet forumlarında saçma sapan sorular duymaya, görmeye başladım.

Cuma günü duyduğum bir soru ise bardağı taşıran son damla oldu. Doping isimli ADSL markasının pazara girişini duyurduğu toplantıda, birisi çıkıp ?Sizin sunduğunuz tarifelerde ?Adil Kullanım Limiti? bulunmuyor. Tarifelerinize bunu eklemeyi düşünüyor musunuz?? diye sordu.

O zaman anladım ki ne bunu kamuoyuna duyuran gazeteciler, ne de halkımız olayı tam netliği ile anlayamamış. Zaten gazetecinin anlamadığı, yanlış anladığı bir konuyu yazıya dökmesi kafa karışıklığından başka birşey yaratmıyor.

Aslında ne oldu?

Ben dilim döndüğünce, basit bir şekilde konuyu aktarmaya çalışayım sizlere.

Türkiye'de Türk Telekom diye bir kuruluş var. Türkiye'deki mevcut telekom altyapısının, evlerimize giren telefon kablolarının işletmesi 2005 yılından itibaren 21 yıllığına bu kuruluşa ait. Türk Telekom özelleştirildi ya hani. Bu özelleştirmede

Kısaca... ADSL'de şuan için tek tedarikçi. Alternatifleri çıkıp Türk Telekom'un işlettiği altyapıya alternatif altyapılar sunana, yeni hatlar döşeyene kadar da bu böyle devam edecek.

İşte bu kuruluş, yani Türk Telekom ADSL hizmetini toptan olarak İnternet Servis Sağlayıcı ?İSS? denilen şirketlere satıyor. İSS'ler de bunu vatandaşa sunuyorlar hizmet olarak.

Pazarda faaliyet gösteren TTNet, Biri, Smile, Turk.Net, SuperOnline, Doping markaları bulunuyor. Bu şirketler, Türk Telekom'un kendilerine satmış olduğu ADSL'i toptan alıyor, perakende olarak vatandaşa satıyor. Aldıkları hizmet, altyapı tamamen aynı. Aynı ürünü, aynı fiyattan alıp üzerine birkaç farklı servis ekleyip vatandaşa sunuyorlar.

Ancak burada bir kayırmacılık da söz konusu. Çünkü aralarındaki şirketlerden birisi, TTNet, tamamen Türk Telekom'a ait. Türk Telekom'un hem toptan satıcı hem de perakendeci olmasının rekabeti olumsuz yönde etkileyeceği düşünüldüğü için Türk Telekom da kendi şirketine ADSL hizmetini daha pahalıya satıyor, diğer ADSL perakendecilerine ise daha ucuz bir fiyat uyguluyor.

Bu, şirketler arasındaki durum.

Vatandaş tarafından bakıldığında ise Türk Telekom İSS'lere ne verirse, vatandaş onu alıyor. Özünde hepsi aynı. Ana hizmet olan internete bağlanma amacında hiçbirisinde ne kalite, ne fiyat farkı var. Farklılık, sunulan e-posta kotası, dosya deposu, virus koruması, müşteri hizmetleri, bağlantı hizmetleri gibi alanda ortaya çıkıyor. Hatta dönem dönem İSS'lerin yeni abonelikler için sağladığı 3-5 ay indirimli kampanyalar bile Türk Telekom'un teşviği, fiyat indirimi ile sunulabiliyor vatandaşa.

ADSL teknolojisi, evinizdeki telefon kablosunun telefon santraline kadar uzandığı mesafe, aradaki telefon kutuları gibi pek çok kritere duyarlı. Aradakı mesafe uzadıkça, sizin sinyal seviyenizde bir azalma meydana geliyor, satın aldığınız hız 8 Mbit/s olsa bile evinizde bu hıza ulaşamayabiliyorsunuz. Bunun sorumlusu ise ne Türk Telekom, ne de zamanla hasar görmüş kablolar. Sadece ADSL teknolojisinin kendisi.

Türk Telekom da vatandaşa vaad edilen hızların gerçekleşmesinin zor olduğu bu ortamda halen sunduğu ADSL tarifelerine ilaveten 3 yeni internet bağlantı seçeneği daha sundu geçtiğimiz hafta.

Bu seçenekler tanıtılmadan önce var olan tüm tarifeler de pazarda sunulmaya devam edecek.

Yeni tarifelerde ?vatandaş belirli bir hızda hizmet için sözleşmeye imza atıyor ancak teknolojik olarak vaad edilen hızı sağlamak çok zor ve maliyetli bir iş olduğu için belirli bir taahhütte bulunmayalım. 1 Mbit'ten 8 Mbit'e kadar, teknolojinin, altyapının imkan verdiği ölçüde, vatandaşa bağlanabileceği hızda ADSL bağlantısı sunalım. Bunun fiyatı da makul bir seviyede olsun? denildi.

Sınırsız bağlantı paketinin fiyatı da son kullanıcıya 49 TL'ye, 6 GB kotalının fiyatı 39 TL'ye, 4 GB kotalının fiyatı da 29 TL'ye yansısın önerisiyle yukarıda sözünü ettiğimiz ADSL satıcısı şirketlere yönelik bir toptan fiyat belirledi.

Pazardaki paketlerle kıyaslayınca, ödediğiniz paraya alacağınız hız oranı bu paketlerde çok düşük. Kısaca ucuz.

Tabii ki bu ucuzluğun bir bedeli var. Bu tarifenin son kullanıcıya yansıyan bedeli ise ?Adil Kullanım Limiti?. Ayda 15 GB veri transfer limitini geçen kullanıcının hızı ne olursa olsun 512 Kbit/s'a düşürülecek. Bugün çoğumuzun kullandığı 1 Mbit'lik bağlantının yarısı.

Bu uygulama da çok büyük tartışmalar yaratıyor. Ancak Türk Telekom tarafından keşfedilmiş bir uygulama değil tabii ki. Halen dünyanın pek çok ülkesinde ADSL hizmetlerinde ?Adil Kullanım Politikası? uygulanıyor. Bazılarında bizde olduğu gibi veri limiti var, bazılarında veri limiti olmaksızın yoğun saatlerde bağlantı hızı otomatik olarak aşağıya çekiliyor.

İşin kabaca anlatımı bu kadar.

TTNet, Biri, Smile, Turk.Net, SuperOnline ve Doping markaları da bu tarifeleri yine eski tarifelerde olduğu gibi, hepsi, aynı fiyattan vatandaşa sunacak. A şirketinden 3 liraya aldığınızı B kuruluşundan da 3 liraya alacaksınız yani. Bir şirketin sattığı hızdaki bağlantıyı diğer şirket de satacak.

Kullanıcı da hizmet alacağı şirketi, sunduğu hizmet çeşidine göre, servis kalitesine göre belirleyecek. Onu tercih edecek.

İsteyenler, memnun olmayanlar mevcut bağlantısını yeni tarifelere taşıyabilecek. Dileyen ise kullandığı internet bağlantısında devam edecek.

Tabii ki her zaman için başka alternatifler de bulunuyor. Bu alternatifler büyük ihtimalle her zaman için var olmaya da devam edecek. Sunulan bağlantı seçeneklerine bakarak, ihtiyacınıza yönelik paketi belirleyebilir, müşteriye hizmet kalitesine göre satın alacağınız kuruluşu özgürce tercih edebilirsiniz.

Umarım kafalardaki bu ADSL kargaşasını bir nebze olsun açıklığa kavuşturmuşuzdur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber