Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 162 yaşında

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 20:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 162 yıllık geçmişi olan; merkez ve taşrada yaklaşık 17.000 personelle 22 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü, 1018 Tapu Sicil Müdürlüğü, 325 Kadastro Müdürlüğü ile Ülkemizin tüm il ve ilçelerinde dahi birimi olan yaygın ve köklü bir Kurumdur.

Her yıl 21 Mayıs tarihi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kuruluş yıldönümü olarak kutlanılmaktadır.

Tapu ve kadastro hizmetlerinin temelini gayrimenkul mülkiyet hakkı oluşturur. Gayrimenkul aynı zamanda bir yatırım amacıdır. Gayrimenkullerin sınırlarını, üzerlerindeki hakları belirleyip sicillerini oluşturmak ve bu siciller üzerinde satış, miras, intikal, ifraz vb. oluşan değişiklikleri izleme ve işleme hizmetlerini yerine getirmek Kurumumuzun en önemli görevidir.

Kurumumuz bu görevi yerine hakkıyla getirmiş, halk arasında ?Tapu gibi sağlam? deyiminin yerleşmesini sağlamıştır.

Son beş yıl içerisinde gayrimenkule yönelik yatırımların artması ile hizmet verdiğimiz vatandaş sayısı yaklaşık 20 milyona ulaşmış, tapu işlem sayısındaki artışa rağmen personelde yaklaşık %10 artış olmuş ve çalışanlarımız üzerinde beş yıl öncesine göre işlem hacmi iki kat artmıştır.

Çalışanlarımız yoğun ve özverili çalışmayla zor şartlarda üzerlerine düşen görevleri en iyi şekilde yapma gayreti ve azmi içindedir. Personelimiz Tapu ve Kadastro hizmetlerinin yerine getirilmesi ile birlikte, Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü projeleri de çok başarılı bir şekilde yerine getirmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz dünya standartlarına uygun hizmet sunmak amacıyla başlatmış olduğu projelerin tamamını hayata geçirme çalışmalarını hızla sürdürmektedir.

Genel Müdürlüğümüz tarafından hizmetlerin etkin, doğru, yerinde, zamanında, hızlı ve güvenilir bir şekilde sunulması, saydamlığın arttırılması, bilgiye erişimin ve denetimin kolaylaştırılması, hizmetlerin kaliteli bir şekilde sunulması, vatandaşların hakkaniyet esaslarına uygun hizmet alması ve vatandaş memnuniyetinin arttırılması amacına yönelik projelerimiz ve yasal düzenlemelerimiz ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

2009 yılı içerisinde Ülke kadastrosunun tamamı bitirilmiş olacaktır.

Ülke genelinde mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılarak her türlü sorgulamanın yapılabilmesini amaçlayan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi Projesi (TAKBİS) tamamlanarak yaygınlaştırma faaliyetlerine hızla devam edilmektedir.

Projenin tamamlanması ile mal varlığı araştırmaları, ülke genelinde gerçek zamanda yapılarak kara paranın aklanması ve vergi denetimi gibi konularda etkin bir araştırma ortamı sağlanacak, yerel yönetimlere ve mülkiyet bilgilerine ihtiyaç duyan tüm kamu kurumlarına elektronik olarak bilgi akışı mümkün olabilecektir.

Son yıllarda Tapu Sicil Müdürlüklerinde işlem hacmi devamlı olarak artmakta, personelimizin kapasiteleri üzerinde işlem gerçekleştirmeleri sonucu hata yapma riski de artmaktadır. İlgili kanunlar gereğince hata yapan ve zarara sebebiyet veren personele, ölümü halinde ise mirasçılarına tazminat davaları açılmaktadır. Bununla birlikte personelimiz hizmeti aksatmamak adına fedakârca çalışmalarını sürdürmektedir.

Tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında yaşanan olumsuzluklar ve sorunlar ile ilgili olarak toplumsal duyarlılığın arttırılması amacıyla Alo-Tapu Kadastro Hattı uygulamasına devam edilmektedir. Bu suretle vatandaşların bilgilendirilmesi sağlanmakta ve şikayetleri değerlendirilerek anında sonuçlandırmaktadır. Bu nedenle tapu dairelerine müracaat eden iş sahiplerinin de etik olmayan davranışlarda bulunmamaları konusunda bilinçlendirilmesi önem taşımaktadır. Basın ve yayın kuruluşlarının toplumsal duyarlılık hususunda sağladıkları katkıyı arttırmalarını da önemle bekliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber