'Zorla ifade' krizinde 'Köksal abi' formülü

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Göksel ÇAĞLAV

Meclis Başkanı Toptan, DTP'lilerin ifadelerinin alınacağı günün arifesinde mahkemeye gönderdiği yazıda "Milletvekilleri sürekli il dışında, tebliğden haberleri olmayabilir" dedi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekillerinden bazılarının yargılandıkları "bölücülük" davalarında ifade verip vermeyecekleri tartışmaları nedeniyle gerilen sinirler, TBMM Başkanlığı'nın "sekreter" formülü ile yumuşadı. TBMM Başkanlığı, mahkemeye gönderdiği yazıda, "Milletvekilleri sürekli il dışındalar. Kararınızı sekreterlerine tebliğ ettik, belki haberleri olmayabilir" diyerek, duruşmanın ileri bir tarihe bırakılması ve şimdilik polis zoruyla mahkemeye getirmenin gündemden kalkması için adım attı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Genel Bakan Yardımcısı Emine Ayna ve TBMM Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş'ın, "terör örgütü lehine propaganda, suç ve suçluyu övme" suçlamasıyla Diyarbakır'da açılan dava kapsamında, bugün saat 09.00'da yapılacak talimat duruşmasında, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade vermeleri gerekiyor. Mahkeme, TBMM'ye yazdığı yazıda, milletvekillerinin duruşmada hazır bulunmamaları halinde polis zoruyla getirilme kararı verilebileceğini bildirmişti. DTP'liler de ifade vermeyeceklerini bildirmişti.

ZAMAN KAZANDIRAN ÇARE

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga ile geçen hafta görüşen TBMM Başkanı Toptan, "Çare arıyoruz" demişti. Çare olarak "sekreter" formülü bulundu. TBMM Başkanlığı'nın mahkemeye gönderdiği cevap yazısında, DTP'li vekillerin sürekli il dışında ve yurtdışında bulundukları, tebliğlerin sekreteryalarına yapıldığı, bu nedenle vekillerin tebliğden haberlerinin olmayabileceği kaydedildi. TBMM Başkanlığı'nın yazısına dayanarak, mahkeme heyetinin, "polis zoruyla getirilmeleri"ne vurgu yapmadan duruşmayı ileri bir tarihe atması bekleniyor. Böylece çözüm için zaman kazanılacak.

GEZİLERİ İPTAL ETTİLER

Kritik gün (bugün) öncesi TBMM Başkanı Köksal Toptan, Moğolistan'a yapacağı resmi ziyareti iptal etti. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de aylar öncesinden planlanan Avusturya gezisini, "kritik duruşma günü, Toptan ve Başbakan Erdoğan ile görüşme umudu" nedenleriyle iptal etti. Türk'ün yerine Viyana'ya Emine Ayna gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber