Mayınlı bölgelerde petrol çıkarılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye-Suriye sınırında yer alan mayınların temizlenmesiyle ilgili tartışmalar gündemde yer alırken, bu sınırda ilk mayın temizleme çalışması 2 yıl önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nce Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde gerçekleştirildi.

Suriye sınırındaki Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Mardin ve Gaziantep'te 215 bin dekar alanda bulunan yaklaşık 600 bini aşkın mayının 5 yılda temizlenebileceği belirtilirken, mayınlı bölgenin 189 bin dekarı Hazine'ye, 12 bin 979 dekarı şahıs mülkiyetine, 7 bin 96 dekarı TİGEM'e ve 5 bin 646 dekarı da Devlet Demiryollarına ait.

Suriye sınırındaki ilk mayın temizleme çalışması Türk Silahlı Kuvvetleri Mayın Temizleme Bölüğünce 2 yıl önce Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 7 dekarlık alanda yapıldı. Bölükte görevli uzman ekip, Türkiye ile Suriye arasında ticarete açılan gümrük kapısının çevresinde yürüttüğü 3 aylık çalışmada, özel dedektörler yardımıyla mayınları tespit ederek, topraktan çıkardı.

Suriye sınırdaki mayın temizleme çalışmasının ikincisi ise özel bir firma tarafından Mardin'in Nusaybin ile Suriye'nin Kamışlı ilçeleri arasında açılacak yeni sınır kapısının yapımının inşa edileceği alanda gerçekleştirildi.

Mayınsız Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten Suriye sınırında yaklaşık 600 bin mayın bulunduğunu, bu mayınların 75 yıllık ömrü olduğunu ve hiçbir silah veya patlayıcının bu kadar uzun ömrülü olmadığını söyledi.

MAYINLI BÖLGELERDE PETROL ÇIKARILIYOR

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye sınırındaki mayınlı bölgelerde de petrol çıkarılan yerlerin olduğunu belirterek, arama çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

Yıldız, Bağdat'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Bağdat'ta yarın yapılacak Türkiye, Irak, İran ve Suriye'yi kapsayan bölgesel enerji/elektrik bakanları toplantısına katılacağını belirtti.

Bu toplantıda gerek 4 ülkeyi ilgilendiren konuların ele alınacağını gerekse ikili görüşmelerin yapılacağını ifade eden Yıldız, Irak ile elektrik alım satımı, Irak'a verilen su, petrol ve doğal gaz konuları, TPAO ve BOTAŞ ile ilgili konuların da gündemlerinde olduğunu söyledi.

Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık boru hattının tam kapasite ile çalıştırılması ile ilgili görüşmelerimiz olacak" dedi.

Bir gazetecinin, "Suriye sınırındaki mayınlı bölgelerin temizlenmesi gündeme geldi. Bu bölgede zengin petrol kaynakları olduğu ileri sürülüyor. Enerji Bakanlığı olarak sizin bu bölgeye müdahaleniz olacak mı? Bu bölge sadece tarıma mı açılacak?" sorusu üzerine Taner Yıldız, "Şu anda da mayınlı bölgenin içerisinde ve yakınında TPAO'nun ruhsatlı yerleri var ve şu anda petrol çıkarılıyor. Üç tane noktada ve mayınlı bölgenin içerisinde de bir noktada petrol çıkarılıyor. Servis yolu dediğimiz bölgede şu anda 2000 varil/gün civarında petrol çıkan bölgelerimiz var"dedi.

Yıldız, "Bu bölgede zengin yataklar var mı?" sorusu üzerine, araştırmaların yıllardır devam ettiğini, bunun 3-5 günlük araştırmalar olmadığını belirterek şöyle devam etti:

"Yalnız kamuoyuna yansıyan bir konu var bunu bu vesileyle düzeltmek istiyorum; (buradaki arazi tarım yapacak kişiye mi, firmaya mı geçiyor?) diye bir tartışma var. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki ruhsatı alınmamış herhangi bir noktada bütün mallar devletindir. Toprağın bir metre altı devletindir. Sizin kendinize ait özel arazinizde dahi diyelim bor (bor üzerine de çok spekülasyon yapıldı) çıksa bile o devletindir. O yüzden, böyle kamuya ait arazilerin üzerinde böyle bir spekülasyon yapmak doğru değildir. Türkiye Petrolleri'nin halihazırda 510 kilometrelik sınır içinde değişik bölgelerde petrol arama faaliyetleri vardır ve devam etmektedir. Şu an petrol çıkardığı yer de vardır, o yüzden böyle bir sıkıntı söz konusu değildir."

Bakan Yıldız, bu arazide petrol arama çalışmalarının devam edip etmediğine ilişkin soru üzerine de, "Çalışmalarımız devam ediyor. Mayınlı alanda da devam ediyor. Mayınlı arazi, yekpare mayınlı bir arazi değil. Mayınlı alanda servis noktalarında dahi petrol aramaya devam ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber