Kriz, tersine beyin göçü başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ekonomi kriz nedeniyle yurt dışında işlerini kaybeden veya bulundukları ülkelerin ekonomilerindeki durgunluktan rahatsızlık duyan öğretim üyelerinin Türkiye'ye dönmeye başladıkları bildirildi.

İstanbul'da eylül ayından itibaren 200 öğrenciyle eğitime başlayan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının uluslararası ve maddi açıdan herkesin ulaşabileceği bir üniversite yaratmak olduğunu söyledi.

Şu anda 200 öğrencilerinin bulunduğunu ve sadece İşletme Fakültesi'nin açık olduğunu belirten Erkut, ''Önümüzdeki yıl 200 öğrenci daha alacağız. Mühendislik fakültesi, ayrıca otel yöneticiliği yüksek okulunu açıyoruz. Yani üç ayrı programa toplam 200 öğrenci alacağız. 4 yıl boyunca yılda 200 öğrenci alacağız. 2012'de kampus üniversitesi olduğumuzda bu sayı artacak. Uzun vadede 5 bin öğrenci kapasiteli üniversite olmayı planlıyoruz'' dedi.

Erkut, öğrencilerin tamamının burslu olduğunu belirterek, ''Bir kısmı yüzde 100, bir kısmı yüzde 75, bir kısmı yüzde 50 burslu. Yani Türkiye'de açık ara en fazla burs veren vakıf üniversitesiyiz' diye konuştu.

Ekonomik krizin üniversiteleri değişik şekillerde etkilediğini anlatan Erkut, ''Öğrencilerin yüzde 5'i ile 10'u ödeme güçlüğü çekiyor. Ancak, üniversitemizdeki öğrenciler yüksek oranda burslu olduğu için bu olumsuzluk onlara dokunmadı' dedi.

-TERSİNE BEYİN GÖÇÜ-

Kriz nedeniyle yurt dışından çok kalifiye öğretim üyesi akımının başladığını belirten Erkut, şunları kaydetti:

''Kriz nedeniyle işlerini kaybedenler veya bulundukları ülkedeki ekonomik durgunluktan rahatsızlık duyan öğretim üyeleri Türkiye'ye dönmeye başladı. Bunun da bize olumlu etkisi oldu. İşletme fakültesinde şu anda 22 öğretim üyemiz var. Bunlardan 10'u yurt dışından tersine beyin göçü ile gelen Türk öğretim üyesi, 7'si yabancı uyruklu.

Mühendislik Fakültesinde şu anda 15 öğretim üyemiz var, bunlardan aşağı yukarı yarısı araştırma laboratuvarlarındaki işlerini bırakıp geldiler. Yurt dışındaki öğretim üyelerimiz zaten Türkiye'ye gelmeyi düşünüyordu, kriz de bahane oldu biraz. 3-5 yıl sonra döneceğine şimdi karar verdi.

Yani başvuru sayısında bir artış yaşanıyor. Özellikle finans sektöründe ciddi bir artış gördük. İki öğretim üyesini finans endüstrisinden aramıza kattık. Başka vakıf üniversiteleri de bundan faydalandı. Eskiden çok ciddi finans alanında öğretim üyesi açığı vardı. Bu açık kısmen de olsa kapanmış oldu.''

Erkut, kriz döneminde yüksek lisans programlarına talebin artığını, başvurularda yüzde 20 artış olduğunu ifade ederek, ''İnsanlar işlerini kaybedince tekrar üniversiteye geri giderek 'bir İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı (MBA), bir master yapayım da biraz daha kalifiye eleman olarak yeniden piyasaya çıkayım' diyor. Dolayısıyla krizin böyle ilginç bir etkisini gördük'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber