Olumsuz düşünce bile sınav kaygısını tetikliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2009 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) sayılı günler kala öğrencilerde sınav telaşı başladı. Uzmanlar, öğrencilerde yaşanan heyecanın normal olduğunu, ancak olumsuz düşünceye giren öğrencilerdeki sınav kaygısına dikkat edilmesini istedi.

Özel Kılıçaslan Liseleri Psikolojik Danışmanı Recep Erdoğan, CİHAN'a yaptığı açıklamada, sınav günü yaklaştıkça öğrencilerde stres, kaygı ve kazanamayacağım endişesinin başladığını belirtti. Recep Erdoğan, bu duygularını genelde çocukların yansıtamadığını, ancak ciddi anlamda sorunlar içerisinde olduğunu aktararak, "Buna bir de ailelerin 'çocuğum kazanamazsa komşunun yüzüne nasıl bakarım' endişesi eklenmesiyle öğrencinin stresi daha çok artıyor" dedi. Erdoğan, ailelerin kendi endişelerini ve düşüncelerini hiçbir şekilde çocuklarına yansıtmamaları konusunda uyardı.

Öğrencilerdeki, 'Kafamı bir türlü toplayamıyorum, daha hazır değilim, ruhum sıkılıyor, çok da az kaldı, ne olacak benim bu durumum?' gibi düşüncelerin kaygı verici olduğunu anlatan Recep Erdoğan, şu uyarılarda bulundu; "Öncelikle stresin tamamıyla kötü olmadığını bilerek işe başlayın, hatta bununla ilgili ÖSS'de bile çıkmış soru vardır. Orta derecede stres sizin en iyisini yapabilmeniz için sizi harekete geçirir. Ama aşırı stres direnci azaltabilir, savunma sistemini tehdit eder, direkt olarak da başarı düşer. Önemli olan stresi kontrol altına almak ve onu azaltarak yararlı işler yapabilmek için kontrol altına alabilmektir."

Erdoğan, kaygının, kalp atışlarında hızlanma, hızlı nefes alıp verme, terleme, dilin damağın kuruması, telaş içinde olma, yorgunluk, yeme alışkanlıklarında değişme olarak ortaya çıktığını ifade etti. Öğrencilerin kaygıdan kurtulmalarının başarılarını artıracağına dikkat çeken Erdoğan, bunun için neler yapılacağını ise şöyle sıraladı: "Öncelikle kendinizi tanımalısınız. Kim olduğunuzu neleri yapabileceğinizi potansiyellerinizin farkına varmalısınız. 'Ben başarısızım, zaten şöyle idim' gibi düşüncelerden kurtulmak gerekir. Olumsuz düşüncelerden arınmak çok önemlidir. Olumlu düşünme başarıyı artırır. Sınavı kazananlarda mutlaka görüşülmeli, birinci olanların röportajlarını mutlaka okuyarak analiz edilmesinde fayda vardır. Hedefleri realize etmek gerekir. Başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerini değil kendi yaptıklarınıza ve yapacaklarına bakmanız da yarar var. Sınav günü mutlaka sabah iyi bir kahvaltı yapılarak yola çıkılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber