Sıcaklar bastırdı, yaz hastalıklarına dikkat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FATİH KARAKILIÇ

BURSA- Tatil planlarının yapılmaya başlandığı şu günlerde, uzmanlar aşırı sıcak havalarda özellikle çocuklar konusunda ailelerin dikkatli olması gerektiği belirtildi. Hastalıklara karşı çocukların dirençlerinin daha düşük olduğunu söyleyen Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar, güneş ışınlarının direk etkisi ile oluşan güneş çarpması ve yanıkların burun kanamaları, sıcakla artan terleme ve bunu karşılayamayan ter bezleri nedeni ile oluşan isilik, mantar gibi rahatsızlıklara yol açtığını bildirdi.

Dr. Tatar, cilt rahatsızlıkları, bisiklet, kaykay paten kullanılarak yapılan aktiviteler sonucu düşme, çarpma ile oluşan travmalar, aşırı ve bazen de temiz olmayan su tüketimi ile mide asidini aşabilen mikroorganizmaların yol açtığı mide barsak hastalıklarının da başgöstereceğini söyledi. Güneş ışınlarının yaz ishalleri, ağaçlık, açık alanlarda piknik, gezinti yapılırken sık karşılaşılan arı, böcek, yılan ve akrep sokmaları havuzda yüzme sonucu oluşan göz ve deri enfeksiyonları gibi rahatsızlara da sebep olduğunu anlatan Dr. Hüseyin Tatar, "Güneş yanığı eğer sadece deride kızarıklık ve ağrı hissi ile kendisini gösteriyorsa bu birinci derece bir yanıktır ve 24-48 saat kadar süren ağrı, deride gerilme, yanma hissi devam edecektir. Deriyi nemli tutacak kremler ve ağrıyı kesecek şuruplar tedavide kullanılabilir. Deride kabarma ve içi su dolu kesecikler varsa artık 2. derece yanık söz konusudur. Bu durumda bir doktora başvurulması ve özel yanık pansumanlarının yapılması gerekecektir." dedi.

Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte çocuklarda en sık güneş yanıklarının görüldüğünü söyleyen Tatar, ultraviyole ışınlarının, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkilediğini belirtti. Güneş ışınlarının ultraviyole etkisinin insan derisinde yıllar içinde birikerek cilt kanserleri ve cilt hastalıklarına yol açabileceğine değinen Dr. Tatar, güneşten koruyucu kremlerin sadece güneşin en dik geldiği 10.00-15.00 saatleri arası deniz kenarında değil, bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesi gerektiğinin de altını çizdi. Güneş çarpması ve yanığına karşı özellikle bol sıvı tüketilmesi ve güneş koruyucu kremlerin kullanılmasını isteyen Dr. Tatar, sarışın, renkli gözlü ve beyaz tenli çocukların güneş ışınlarından daha fazla etkilendikleri için aileleri bu konuda daha dikkatli olmaya çağırdı.

Güneş yanıklarından başka güneş çarpmalarının da sık görülen hastalıklar arasında yer aldığını söyleyen Dr. Hüseyin Tatar, güneşte 2-3 saat boyunca oyun oynayan çocukların acil servise bulantı, kusma ve yüksek ateşle başvurabileceğini söyledi. Tatar, "Bu gibi durumlarda Çocukların ilk olarak ateşini düşürülmeli, eğer ağır bir güneş çarpması varsa, çocuğun bilinci yerinde değilse hastaneye yatırıp, kanındaki elektrolitlerine (sodyum ve potasyum gibi) bakılıp, serum takılması gerekebilir. Terlemeyle kaybettiği kanındaki eksikleri yerine koymaya çalışılmalıdır. Hafif güneş çarpmalarında aile evinde de müdahale edebilir. Çocuk hemen ılık suya sokulabilir." dedi.

Güneş yanıklarını önlemek için koruyucu kremlerin en az 30 faktör koruyuculukta olması gerektiğine değinen Dr. Hüseyin Tatar bu tarz ürünlerin içinde katkı maddesi bulunmamasına, kimyasal özellikte değil de fiziksel bariyer oluşturacak özellikte olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek kimyasal bariyer etkisi olan koruyucuların, bebeklerin ciltlerine zarar verebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber