Akaryakıtta 'tavan fiyat' uygulamasına geçilebilir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 14:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta 'tavan' fiyat uygulamas yapılmasıyla ilgili, "Tüketici için en ucuz fiyatı bizim bulmamız lazım. Buradaki enstrümanlar, kurumlar ve görevleri belli, bunların hepsi tanımlandı ve bunu da EPDK yönetiyor. Şu anda herhangi spekülatif bir cümle sarf etmemek lazım" dedi.

Bakan Yıldız, TOBB Üniversitesi'nde yapılan "Elektrik Dağıtım Şirketleri Bilgilendirme Toplantısı" öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akaryakıt fiyatlarında yapılması düşünülen yeni düzenlemeden söz eden Bakan Yıldız, "Tüketici haklarının korunmasına yönelik bu işlemde, EPDK'nın düzenleyici ve denetleyici bir fonksiyonu vardır. Enerji Bakanlığı, ana politikaları ve stratejileri oluşturmak ve bunları takip etmekle görevlidir, denetim ve düzenleme görevi ise özel kurum olan EPDK'nındır. EPDK Başkanı 20 Haziran'a kadar dağıtım şirketlerine süre verdiklerini ifade etti. Petrol Yasası'na göre böyle bir hak vardır. Dağıtım şirketlerinin, AB fiyatları ile karşılaştırıldığında mutlaka kar marjlarıyla ilgili özellikle rekabetin oluşması lazım. EPDK 20 Haziran'a kadar süre tanıdı; olumlu, yapıcı ve piyasada tüketici haklarını koruyucu bir tavır bekleniyor. 20 Haziran'dan sonra konu tekrar değerlendirilecektir" diye konuştu.

Bakan Yıldız, benzin fiyatlarına bir tavan fiyat konulmasının mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine, "Mutlaka. Bu konuyu da EPDK takip ediyor. Bunu kesin söylememiz doğru değil, görüşülüyor. Yaptırım uygulanacağını söylemek için çok erken. Elektrik fiyatlarında da olduğu gibi akaryakıt fiyatlarında da şunu gözlüyoruz. Tüketici için en ucuz fiyatı bizim bulmamız lazım. Buradaki enstrümanlar, kurumlar ve görevleri belli, bunların hepsi tanımlandı ve bunu da EPDK yönetiyor. Şu anda herhangi spekülatif bir cümle sarf etmemek lazım" şeklinde konuştu.

Nükleer santral konusunda ihale komisyonu raporunun tamamladığını hatırlatan bir gazeteci, Bakan Yıldız'a söz konusu raporun Bakanlar Kurulu'na ne zaman sunulacağını sordu. Bakan Yıldız, "Rapor bakanlığı henüz sunulmadı, TEPAŞ yönetim kurulu sanırım şu günlerde sunacaktır. Biz de Enerji Bakanlığı görüşü olacak Bakanlar Kurulu'na sunacağız" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, amaçlarının, Türkiye'nin arz güvenliğine ilişkin önümüzdeki yıllarda büyümeye karşılık gelecek gerek petrol gerekse doğalgazda enerji kaynaklarına ulaşması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin gazdaki arz güvenliği ile ilgili tedbirler, ister Nabucco projeler vesilesiyle, isterse kaynak ülkelerden direkt bağlantı yapmak şeklinde olsun mutlaka kendi tedbirlerini alma yolundadır. Biz bunun tanımını illa Nabucco veya başka bir proje adı vererek yapmıyoruz. Yüzde 15 Nabucco 'da yer alabilir veya almayabilir. Ama önemli olan bizim amacımıza ulaşmamızdır. Amacımız, Türkiye'nin arz güvenliğiyle alakalı önümüzdeki yıllarda büyümeye karşılık verecek gerek petrol gerek doğalgazda enerji kaynaklarına ulaşmasıdır. Bizim talebimiz arz güvenliğiyle ilgili tedariklerimizi yapmış olmak, bunu ister Nabucco ister kaynak ülkesiyle görüşmeyle yapalım. Önemli olan bu amacımıza ulaşmış olmak. Adını Nabucco diye koyduğumuzda doğru bir iş yapmış olmayız. Türkmenistan'la 1998 yılında 16 milyar metreküplük anlaşma imzalandı. Şu anda bu fiili durumda işlemiyor. Bu bugünün meselesi değil. Tabi ki her ülke bir kısım arayışlara girecek. Rusya Türkmenistan'dan yeni gaz almıyor. Bunu bugünün meselesi olarak görmek doğru değil. Bütün ülkeler kaynak arayışlarıyla alakalı çalışmalarını sürdürüyor. Bunların arasında en önemli tüketici ülkeler AB ülkeleri var."

Bakan Yıldız, doğalgaza yıl içinde zam yapılmayacağını açıklayan Başbakan Erdoğan'ın sözlerini hatırlatan gazetecilerin sorusu üzerine, "Sayın Başbakanımız doğalgaz ve özellikle petrol fiyatları çerçevesinde ümit ettiğini belirtti. Yoksa otomatik fiyatlandırmaya etki edecek bir yapıdan bahsetmedi. Başbakanımız böyle olmasını ümit ettiğini bildirdi. Fiyatlandırmalarla alakalı herhangi bir müdahale söz konusu değil" karşılığını verdi.

Bakan Yıldız, elektriğe zam yapılacağı iddialarına ise, "Bunun üzerinde arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Bildiğiniz fiyat tarifeleriyle ilgili bir mekanizma var. EPDK'ya sunduğumuz ve otomatik fiyatlandırmaya esas olacak argümanları belirlediğimiz, bunun içinde yalnızca doğalgaz ve döviz yok, bizim diğer imalata da katkı koyacak argümanlarımız da var. Bu açıdan zammı önümüzdeki günlerde belirleyeceğiz, net bir fiyatı da hep beraber paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber