Elektronik ders kitabı Sincan'daki ilköğretim okulunda deneniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Haziran 2009 10:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üç Türk işadamı dünyayı yeni bir kavramla tanıştırmaya hazırlanıyor: Elektronik ders kitabı...ABD'de elektronik dünyasının kalbi Silikon Vadisi'nin tanınan isimlerinden Cüneyt Özveren ile Robert Kolej'den arkadaşları olan ve yıllardır kâğıt işiyle uğraşan İsmet Müstecaplıoğlu ve Mustafa Aygil bir araya gelerek geçen ay ?Intelligent Papers' (Akıllı Kâğıtlar) adlı yeni bir şirket kurdu.

Üç girişimci, bir öğrencinin okulda ihtiyacı olan tüm ders kitaplarını, sözlükleri ve ansiklopedileri tek bir elektronik cihaz içinde toplamış. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönlendirmesiyle cihazda çeşitli düzenlemeler yapan girişimciler bir sömestr boyunca da elektronik ders kitabını Ankara'da bir ilk öğretim okulunda öğrencilere denetmiş. Sincan'da deniyorlar

Şirket ortaklarından İsmet Müstecaplıoğlu şunları anlatıyor:

?Yurtdışında elektronik kâğıt ve mürekkep uygulamaları yaygınlaşıyor. Biz de, ?Elektronik kâğıt oluyor da, neden elektronik ders kitabı olmasın' dedik. Çocuklarımızı sırt çantalarından kurtarmak istedik. Milli Eğitim Bakanlığı'mıza gittik. Bir pilot uygulama başlattık. Ankara Sincan'daki Korkut Ata İlköğretim Okulu'nda bir sömestre yakın çocuklarımız ürettiğimiz elektronik ders kitaplarıyla eğitim gördü. Uygulama dün sona erdi. Şimdi sonuçları değerlendireceğiz. Bize göre sonuçlar çok olumlu. Bu uygulama bildiğimiz kadarıyla dünyada bir ilk. Zaten amacımız bunu Türkiye'den başlayarak tüm dünyada yaygınlaştırmak.? Tamamen Türk dizaynı

Mustafa Aygil de elektronik ders kitabının içinde hem tüm müfredat kitaplarının hem de ansiklopedi ve sözlük bulunduğunu belirterek, ?Çocuklar üzerine not da alabiliyor. Kitabın içine video ve ses de girmiş oluyor. Tamamen Türk dizaynı olan bu cihazın prototiplerini ABD ve Çin'de iki laboratuvarda yaptırdık. Yazılımı da Türkiye'de hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönlendirmeleriyle cihazı çok geliştirdik. 17 ilde servis merkezlerini de hazırladık? diyor.

Ankara'da bir de her öğrencinin dizüstü bilgisayar kullanmasına yönelik bir pilot çalışma bulunduğunu söyleyen Müstecaplıoğlu ise şöyle devam ediyor:

?Bizim farkımız, elektronik ders kitabının eğlence amaçlı kullanılamaması ve çok dayanıklı olması. Okulda dizüstü bilgisayarda müzik, film, chat ve oyunun önüne geçmek zor. Elektronik ders kitabı ise yalnızca kitap... Ayrıca yere düşse, suya girse bir şey olmuyor. Türkiye'den elektronik alanında bir yeniliğin çıkıp dünyaya yayılması çok gurur verici olur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber