ÖSS son 35 yılda 7 kez değişti

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 14 Haziran 2009 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1999 yılından bu yana uygulanan ÖSS son kez gerçekleştiriliyor. Son 35 yılda 7 değişiklik yapıldı

Deneme tahtasına döndü

© ÖSS saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda 195 dakika sürecek. Sınavda 1 milyon 349 bin 782 aday ter dökecek.

MAHMUT LICALI

ANKARA - Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), bugün yaklaşık 1 milyon 350 bin adayın katılımıyla son kez gerçekleştirilecek. 1999 yılından beri uygulanan ÖSS yerine 2010 yılından itibaren Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki basamaklı sınav sistemine geçilecek. 2010 yılında uygulanmaya başlanacak yeni sistemle birlikte üniversiteye giriş sistemi 7. kez köklü değişikliğe uğramış olacak.

ÖSS bugün Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da son kez yapılacak. Sınav, saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda 195 dakika sürecek. Sınavda 1 milyon 349 bin 782 aday ter dökecek. Üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS'ye katıldıktan sonra 21 Haziran Pazar günü yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacak.

Adaylar, 2010 yılından itibaren YGS ve LYS olmak üzere iki basamak ve toplam 6 sınavdan oluşan sistemle üniversiteye girecek. Yeni sisteme göre, ilk aşama olan YGS ile adaylar açıköğretim ve 2 yıllık önlisans programlarına yerleşebilecek. YGS'de adaylara Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarından test usulü sorular yöneltilecek. YGS'den başarılı olan adaylar ikinci aşama olan LYS'ye girmeye hak kazanacak. Adayların açıköğretim dışındaki 4 yıllık fakültelere yerleştirilmede esas alınacak puanların belirleneceği LYS ise toplam 5 ayrı sınavdan oluşacak. Meslek ve imam hatip lisesi öğrencileri de YGS'den başarılı olmaları durumunda LYS'ye girebilecek.

LYS 5 sınavdan oluşacak

Yeni sisteme göre, LYS; Matematik-Geometri Sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) Sınavı (LYS 2), Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu) Sınavı (LYS 4), Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere toplam 5 alanda yapılacak. Söz konusu sınavlar kapsamında birden fazla dersin yer alması halinde adayın her bir ders için aldığı puan ayrı ayrı hesaplanacak. YGS ve LYS sonuçlarına göre dört farklı puan türü hesaplanacak. 4 farklı puan türündeki testlerin hesaplamadaki ağırlıklarının nasıl olacağı ve önlisans ve lisans programlarına hangi puan türü ya da puan türlerine göre yerleştirme yapılacağı konusunu YÖK belirleyecek.

İLK KEZ 1974'TE UYGULANDI

Her üniversitenin kendi yaptığı sınavlarla belirlenen üniversiteye giriş sınavı ilk kez 1974 yılında tek bir merkez tarafından uygulanmaya başlandı. 35 yıl içinde üniversiteye giriş sisteminde köklü değişiklikler yapıldı.

? 1974-1981 yılları arasında tek aşama olarak yürütülen Öğrence Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS), 1981 yılında Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) olmak üzere iki aşamalı hale getirildi.

? 1982 yılında ortaöğretim diploma notlarından elde edilen ortaöğretim başarı puanı üniversiteye giriş sınav puanına eklenmeye başlandı.

? 1999 yılında iki aşamalı olan sınav sistemi, tekrar Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) olarak tek aşamalı hale getirildi.

? 2002 yılında meslek liseleri mezunlarının kendi alanlarındaki meslek yüksekokul programlarına sınavsız yerleştirilmesi uygulamasına geçildi.

? 2003 yılında ÖSS yerleştirme ve baraj puanlarının 300 puan üzerinden, ortaöğretim başarı puanının ise 100 üzerinden hesaplanılmasına başlandı. Aynı yıl Türkçe ve Matematik testlerinin ağırlıkları da arttırıldı.

? 2005 yılında ise ÖSS'de öğrencilere yöneltilen test alanlarında değişiklik yapılarak tüm lise müfredatı sınav kapsamına alındı

? Son olarak 2010 yılında iki aşamadan ve toplam 6 sınavdan oluşan sisteme geçilmesi kararlaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber